Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový PE-Xa Evolution koncept od Uponoru

Firma Uponor uvádí na český trh inovovaný systém pro rozvody vody z vysokotlakého zesíťovaného polyethylenu: Uponor PE-Xa Evolution. Tento systém, jehož podstatou je unikátní systém spojování (nazývaný Q&E – quick and easy – snadno a rychle), využívá jedinečné vlastnosti 3D zesíťování tzv. Engelovou metodou.

Systém pro rozvody vody Uponor PE-Xa Evolution

Výsledkem patentovaného technologického procesu při výrobě potrubí je zabezpečená silná vazba mezi molekulami PE-Xa materiálu. Tato vazba je schopna bez lisování, lepení či použití jiných těsnících prvků (těsnících kroužků atd.) vytvořit pomocí tzv. „paměťového efektu“ spolehlivý spoj odolný vůči tlaku vody pro všechny aplikace vytápění či chlazení a rozvody studené či teplé vody do PN10 a maximální teploty 95 °C. Tuto vlastnost lze mimo spojů využít i při nechtěném zlomení potrubí, bez použití spojek, a to jednoduše nahřátím zlomeného místa a následným přirozeným schladnutím trubky. Uvedený systém PE-Xa je světově nejpoužívanejším systémem pro průmyslové aplikace, jako jsou velkoplošné vytápění a chlazení či TABS (tzv. aktivace betonového jádra) a je možné s ním pracovat až do teploty −20 °C.

Síťovaný vysokohustotní polyetylén PE-Xa a jeho molekulární řetězecSíťovaný vysokohustotní polyetylén PE-Xa a jeho molekulární řetězecSíťovaný vysokohustotní polyetylén PE-Xa a jeho molekulární řetězec

Uponor se po dlouhých letech používání tohoto systému po celém světě rozhodl zmodernizovat výrobky, a to následovně:

  • Nové Uponor Q&E objímkyNové Uponor Q&E objímky
    změnou designu starých Q&E objímek. Nové objímky se kromě změny tvaru vyznačují ještě rychlejším smršťováním při nízkých teplotách pod 5 °C
     
  • Roztažení trubky s Q&E objímkou pomocí expandéru a Uponor COMBIPEX trubka v kotouči
    nabídkou nové univerzální trubky BLACK COMBIPEX, která je určená pro rozvody vody a připojení otopných těles (max. teplota: 95 °C a PN10). Nová trubka se vyrábí v dimenzích 16–32 mm, má kyslíkovou bariéru a je dokonce odolná vůči UV záření. Nahrazuje doposud používané trubky PEX i evalPEX v dimenzích 16 až 32 mm v kotoučích, určené pro rozvody vody a připojení otopných těles. Trubky pro aplikace plošného vytápění a chlazení zůstávají i nadále v nabídce.
     
  • Expandér Milwaukee M12
    Expandér Milwaukee M12
    M18
    Expandér Milwaukee M18

    nové aku expandéry M12 – pro dim. 16–25 mm (PN10) a 16–32 mm (PN6) a M18 – pro dim. 16–32 mm (PN10) a 16–40 mm (PN6), které jsou menší, lehčí, výkonější a mají mechanismus autorotace, tzn. že při montáži již není nutné nástrojem pootáčet, aby došlo k dokonalému roztažení trubky.
podlahovka podlahové vytápění Uponor Q&E tvarovkyUponor Q&E tvarovky
 

Systém Uponor PE-Xa evolution je určený převážně pro aplikace do menších a středních staveb, všude tam, kde je vyžadován velký průtok (nezužování průřezů ve tvarovkách při spojích), jednoduchá a rychlá montáž (jen za několik vteřin) a tzv. 100% spoj (bez dalších těsnících prvků tak jak při tzv. „gumičkových“ spojích).

Pro získání dalších informací, prosím, kontaktujte naši kancelář v Praze nebo kteréhokoliv obchodně-technického zástupce.


UPONOR, s.r.o.
logo UPONOR, s.r.o.

Kdo jsme? Ve společnosti Uponor přemýšlíme o vodě pro budoucí generace. Naše nabídka, včetně bezpečné dodávky pitné vody, energeticky účinného sálavého vytápění nebo chlazení a spolehlivé infrastruktury, umožňuje udržitelnější životní prostředí.