Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příprava harmonizovaných norem pro plastové potrubní systémy

Připravují se normy pro plastová potrubí pro vnitřní kanalizaci, netlakové stokové sítě a kanalizační přípojky, tlakové rozvody vody uložené v zemi i nad zemí a rozvody horké a studené vody, která není určena pro lidskou spotřebu. Předpokládá se u nich harmonizace ke směrnici 89/105/EHS (CPD) a k nařízení EU a Rady 305/2011 (CPR).

V r. 2007 byly vydány pro oblast plastových potrubních systémů tři zastřešující (deštníkové) evropské normy, které byly následně zavedeny do ČSN (ČSN EN 15012, ČSN EN 15012 a ČSN EN 15015). Čtvrtá z této série evropských norem, prEN 15013:2007, neprošla v té době hlasováním a zůstala ve stádiu návrhu. Tyto čtyři normy několik let figurovaly jako kandidáti na harmonizovanou normu ke stavební směrnici 89/106/EHS, nikdy však nebyly zveřejněny v Úředním Věstníku Evropské Unie jako harmonizované. Nyní jsou všechny čtyři normy znovu v revizi, přičemž byly zpracovány jejich nové návrhy a rozeslány k připomínkám. Veřejné připomínkování (enquiry) bylo ukončeno v říjnu 2011 a nyní se připravují v Evropském výboru pro normalizaci (CEN/TC 155) na základě zaslaných připomínek jejich konečné návrhy. Všechny normy jsou opět zařazeny do tzv. snapshotu, což je seznam norem, o kterých se předpokládá, že budou harmonizované ke směrnici 89/105/EHS (CPD) a následně, od 1. července 2013, k nařízení EU a Rady 305/2011 (CPR).

Označení ENZavedena do ČSNNázev ČSN
EN 15012:2007
nyní v revizi jako
prEN 15012:2011
ČSN EN 15012:2008
(64 6417)
Plastové potrubní systémy – Odpadní systémy uvnitř budov – Funkční charakteristiky trubek, tvarovek a jejich spojů
prEN 15013:2011
(nahrazuje návrh
prEN 15013:2007, který neprošel hlasováním jako EN)
není Plastové potrubní systémy – Netlakové stokové sítě a kanalizační přípojky uložené v zemi – Funkční charakteristiky trubek, tvarovek a jejich spojů
EN 15014:2007
nyní v revizi jako
prEN 15014:2011
ČSN EN 15014:2008
(64 6418)
Plastové potrubní systémy – Tlakové rozvody vody a dalších tekutin uložené v zemi i nad zemí – Funkční charakteristiky trubek, tvarovek a jejich spojů
EN 15015:2007
nyní v revizi jako
prEN 15015:2011
ČSN EN 15015:2008
(64 6419)
Plastové potrubní systémy – Rozvody horké a studené vody, která není určena pro lidskou spotřebu – Funkční charakteristiky trubek, tvarovek a jejich spojů

Tyto čtyři evropské normy specifikují pouze ty vlastnosti trubek a tvarovek pro dané použití, aby stavby, do kterých jsou potrubní systémy instalovány, mohly splňovat základní požadavky podle CPD (CPR). Jde tedy o ty požadavky, které je nezbytné ověřit, aby mohly nést plastové potrubní systémy označení CE. Tyto připravované harmonizované normy obsahují v příloze A nebo B souhrn předmětových (výrobkových norem) pro dané použití, kde jsou specifikovány další vlastnosti potrubních systémů. V příloze ZA jsou pak uvedeny postupy posuzování shody a požadavky na označení CE.

Co se týká základních rozdílů připravovaných návrhů oproti stávajícím zněním – u všech čtyřech nových návrhů harmonizovaných norem byly doplněny požadavky pro hořlavost s odkazem na EN 13823 (SBI test) a EN 16000 (uchycení zkušebních těles při zkoušce hořlavosti). Další doplnění se týkalo doplnění zkoušek těsnivosti a trvanlivosti spojů. Ve všech čtyřech nových návrzích z r. 2011 byly dále vypuštěny články týkající se zjednodušeného označení CE s odkazem na webovou stránku. Postupy posuzování shody se mění oproti původnímu návrhu pouze u prEN 15013:2011 pro kanalizační potrubí a to tak, že místo systému 4 jsou zde uvedeny systémy 1, 3 a 4, s tím že se přísnější moduly volí podle hlediska, zda se na potrubní systémy vztahují předpisy týkající se požárních předpisů. Vzhledem k tomu, že jde v tomto případě např. o potrubí uložené v zemi, nelze přepokládat, že se budou požární předpisy na tento typ výrobků vztahovat, a bude se tudíž volit většinou systém posuzování shody č. 4 (tj. bez účasti třetí strany). U dalších tří návrhů harmonizovaných norem se postupy posuzování shody oproti původním verzím zavedeným do ČSN nezměnily. V připomínkách, které byly zaslány za ČR Evropskému výboru pro normalizaci, bylo požadováno, aby byl v normách uveden systém posuzování 3 (s účastí notifikované osoby) místo systému 4, a aby notifikovaná osoba zkoušela ještě další důležité parametry vedle reakce na oheň, např. stálost vnitřnímu přetlaku a nepropustnost. Nicméně tyto požadavky nebyly akceptovány, vzhledem k tomu, že by normy neodpovídaly příslušnému mandátu a rozhodnutí Komise.

Do doby, než vejdou tyto harmonizované normy v platnost (předpokládá se až s účinností nového nařízení CPR), tzn. než budou zveřejněny v Úředním Věstníku EU (OJEU) a než začne u nich platit přechodné období, zůstávají v rámci České republiky plastové potrubní systémy stále v režimu 163/2002 Sb., v platném znění, tzn., že je třeba posupovat stále podle postupů posuzování shody v souladu s § 5, § 5a, § 6, § 7, § 8. Nedochází tedy zatím k žádným změnám v procesech schvalování a certifikace a platí stále „národní cesta“ a tudíž nelze zatím k plastovým potrubním systémům připojovat označení CE. Plastové potrubní systémy jsou v příloze 2 NV 163/2002 Sb. zařazeny do Položky č. 7: Stavební výrobky pro kanalizační systémy a rozvody kapalin a plynů. (Technické návody, které jsou zde uvedeny mají zajistit jednotný postup autorizovaných osob (AO) při posuzování shody). V případě, že platí pro výrobek určené normy a tyto určené normy konkretizují z hlediska použití základní požadavky, provede se posouzení shody. Pokud určené normy neexistují, popřípadě nepokrývají všechny užitné charakteristiky ve vztahu k základním požadavkům, vydává se stavební technické osvědčení, na jehož základě bude provedeno posouzení shody.

Nicméně je třeba vývoj a přípravu těchto čtyř harmonizovaných norem pro plastové potrubní systémy sledovat, vzhledem k tomu, že bude třeba, jakmile vejdou v platnost, být na novou situaci připraveni. Informace a požadavky podle příslušné přílohy ZA příslušné harmonizované normy pro účely označení CE by měly být dostačující pro uvedení plastových potrubních systémů na trh. Nelze však předpokládat, že budou dostačující také pro projektanty a investory pro zabudování výrobku do stavby a pro splnění požadavků stavebního zákona. Za tím účelem bude zřejmě třeba připravit systém tak, aby bylo možno doplnit dodatečné údaje, např. formou další dobrovolné značky kvality. Tyto údaje se však nesmějí týkat harmonizovaných hledisek a musí být zřetelně odděleny od informací provázejících označení CE.

 
 
Reklama