Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Česká Lípa zaplatí lidem domovní čistírny, ušetří desítky mil.

Postavení kanalizace by stálo zhruba 50 milionů Kč, na domovní čistírny vydá radnice maximálně 5 milionů Kč. Pokud se pilotní projekt osvědčí, chce radnice stejný postup zvolit i v dalších okolních vesnicích.

V Častolovicích u České Lípy nebudou stavět kanalizaci za 50 milionů korun. Místo toho přispěje českolipská radnice majitelům domů na domovní čistírny odpadních vod. Ušetří tak desítky milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kristýna Brožová. Pro čtyřicetitisícové město je to pilotní projekt, který chce použít i pro další vesnice.

"Vyřešit problém s chybějící kanalizací v Častolovicích i dalších přidružených obcích České Lípy je naprosto nutné. Je potřeba ochránit životní prostředí, které se i kvůli houstnoucí zástavbě neustále zhoršuje," uvedl místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle (TOP 09).

Radnice původně zvažovala, že do vesnice vzdálené od města tři kilometry vybuduje kanalizaci. "Po dlouhých jednáních se Severočeskou vodárenskou společností jsme ale bohužel zjistili, že je akce pro město finančně neúnosná," řekl místostarosta. Podle Brožové by postavení kanalizace stálo zhruba 50 milionů korun, na domovní čistírny vydá radnice maximálně pět milionů korun. Pokud se pilotní projekt osvědčí, chce radnice stejný postup zvolit například pro Manušice, Vlčí Důl, Vítkov nebo Dobranov. O dotaci budou moci lidé z Častolovic žádat v příštích dvou letech, přesné podmínky ještě radnice nestanovila. Nárok na peníze by ale podle Brožové měli mít majitelé zhruba 50 domů. Radnice žadatelům maximálně poskytne 100.000 korun. "Pokud bude výstavba dražší, zbytek si bude muset majitel domu doplatit sám," dodala mluvčí. Podle zjištění města vybudování domovní čistírny vyjde na 70.000 až 150.000 korun.

Na severu Čech, kde působí Severočeská vodárenská společnost, obdobné řešení před rokem použili v Mšeném-lázních na Litoměřicku. Postavit kanalizaci do všech podřízených vesnic by stálo asi 120 milionů korun, a tak vybudovali jen jeden pětikilometrový kanalizační výtlak do Podbradce za devět milionů. Odpad z domovních jímek k němu vozí obecní fekální vůz.

Redakce TZB-info požádala o komentář rozhodnutí českolipské radnice Ing. Karla Plotěného ze společnosti ASIO, spol. s r.o.
Společnost ASIO nabízí řešení pro rodinné domy, pro města i obce i pro průmysl.

Centrál nebo decentrál?

Jak je vidět, tak si na tuto otázku nakonec najde odpověď samotná praxe a dokonce i v několika variantních řešeních … Jen je škoda, že musí dojít k průzkumu bojem a že už to před tím nevyřešil plán rozvoje vodovodů a kanalizací (PRVK), a že určitě účastníci vynaložili nemalé množství energie, než se nakonec došlo k takovému řešení. Při tom ale ani toto řešení nemusí být to nejoptimálnější, protože se k němu dospělo právě tím bojem, a ne přes v klidu nastavený systém.

Ideální by bylo, kdyby existovala státem daná pravidla pro tvorbu PRVK vycházející z reálných možností obcí a státu. Pak by podle nich bylo možné vypracovat např. dvě varianty, které by se lišily např. rozsahem spoluúčasti obce při provozu a cenou za vypouštění jednoho m3. Na konci schvalovacího procesu by pak byli sami občané, schvalující si vědomě nějakou variantu, podle které by nakonec postupovalo ... v podstatě cituji jednu německou směrnici.

Ideální by také bylo, že pokud ale díky neznalosti nebo lobbingu vznikne nebo vznikla nereálná varianta ze strany projektanta, pak by za takovou variantu měl nést odpovědnost a obdobně, pokud k nereálné variantě dotlačili obec svými připomínkami státní úředníci tak i oni a stát. Je známo, že v praxi je velká část PRVK nereálná a tato nereálnost má pak za následek průtahy v době, kdy je nutné něco řešit – nehledě na to, že to bude stát něco navíc a nehledě na to, že za nekvalitní PRVK byly vydány nemalé prostředky.

Co se týká technických možností – k dispozici je celá škála řešení. Volba různých typů kanalizace, čerpání, kombinace centrálu a decentrálu, skupinová řešení, individuální řešení, centrální správa decentrálního řešení, atd. Jsou lokality, kde v podstatě nemá smysl řešit varianty, ale jsou lokality, kde zpracování variant hraje velkou roli a nasměrování na jedno řešení hned v začátku může vést k neekonomickému řešení.

 
 
Reklama