Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

S čistírnou STMH od 69 tisíc korun se investice mnohonásobně vrátí

Bydlení v rodinném domě na venkově daleko od shonu velkoměsta je snem mnoha lidí. Co ale bude s odpadními vodami, pokud u budoucího domova chybí napojení na kanalizaci zakončenou městskou čističkou odpadních vod? Nezbývá než se porozhlédnout po domácí čistírně.

Při výběru často hrají velkou roli nejen pořizovací náklady, ale i způsob údržby, kvalita přečištěné vody a možnosti jejího dalšího využití. O domácí čistící stanici STMH od Hellstein už od 69 tisíc korun se prakticky nemusíte starat a navíc za provoz dokáže uspořit desítky tisíc ročně.

Během dne si každý z nás párkrát omyje ruce, očistí potraviny, opláchne nádobí, spláchne na toaletě, osprchuje se a zničehonic vyprodukuje zhruba 150 litrů odpadních vod. Bezúdržbová čistička STMH je jediný třístupňový systém na českém trhu, který se odpadních vod velmi snadno zbaví.

Zcela bez údržby, úsporná na provoz

STMH funguje velmi jednoduše a efektivně, aniž by vydávala hluk nebo zapáchala. Pracuje na stejném principu jako velké klasické čistírny. Odpadní vody se čistí biologickým způsobem, při němž mikroorganismy za přístupu kyslíku rozkládají organickou hmotu.

Pevné nerozložitelné látky se ukládají v předřazené usazovací jímce. Směsný kal pak stačí vyvézt pouze jednou za tři až deset let podle zatížení. Tím se liší od běžné žumpy nebo septiku, které je třeba vyvážet měsíčně. Díky důmyslnému systému čistírna pracuje doslova bez údržby, a majitelé proto ušetří za provoz až desítky tisíc korun ročně.


Čistá voda pro vaši zahrádku

Systém vyčistí denně až 600 litrů odpadních vod a díky tomu získáme velké množství kvalitní užitkové vody. Výborně se hodí třeba na napouštění okrasných rybníků nebo zalévání zahrádky, kterou by museli majitelé jinak na nastřádat během deště nebo natočit z vodovodu. Musíte uznat, že po letošních vlnách veder a sucha by to bylo velmi neekonomické a neekologické.

Kvalitní přečištěnou vodu lze také samozřejmě po získání potřebných povolení vypustit do přilehlých potoků a jiných povrchových vod nebo ji nechat zasáknout do půdních vrstev.

Specialisté připraví řešení na klíč

Pořizovací cena za základní verzi čističky s technologií STMH stojí 69 tisíc korun. Ideálním řešením je obrátit se na konzultanta firmy Hellstein, který si nejdříve vyslechne potřeby zákazníků a připraví řešení na míru. Komplexní řešení na klíč za 120 tisíc zahrnuje nejen základní sestavu, ale také poradenství při jednání s úřady, jednotlivá povolení a projektovou dokumentaci pro úspěšné schválení vodohospodářským úřadem. Součástí je také doprava, výkopové práce, montáž čističky, zaškolení a spuštění odborným technikem na místě. To obvykle trvá pouhý den.

Rostislav Hellstein ml. z dodavatelské firmy dodává: „Vývoz kubíku odpadních vod dnes stojí 300 korun, přičemž čtyřčlenná rodina vyprodukuje v průměru 150 kubíků ročně. Zařízení STMH není třeba měsíčně vyvážet, a proto rodina za rok ušetří až 45 tisíc korun. Investované náklady ve výši asi 120 tisíc korun za čistírnu na klíč se zákazníkům vrátí během několika let. Pokud navíc využijí přečištěnou vodu na zálivku, vyplatí se investice dvojnásob.

Čističku si můžete přijet prohlédnout k prodejcům v Brně, Kolíně, Ostravě a Vratimově, kde vám obchodní zástupci poradí s výběrem a odpoví na všechny dotazy.



Hellstein spol. s r.o.
logo Hellstein spol. s r.o.

Moderní čistírna odpadních vod STMH pro domácnost, firmy s vysokou stabilitou a účinností čištění. Bezúdržbový třístupňový systém čištění. Čistírna odpadních vod evropského výrobce s tradicí od roku 1999. Realizace řešení na klíč nebo svépomoci vždy ...