Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Předstěnové instalace FRIAFIX a FRIASET

Předstěnové systémy FRIATEC společnosti GLYNWED nabízejí řešení pro moderní interiéry, rychlejší a bezpečnější montáž a mohou být použity ve stavbách zděných, betonových i s lehkou stavební konstrukcí (sádrokarton, dřevostavby) pro WC, bidety, pisoáry, umyvadla, výlevky, pro handicap a komerční prostory.

V současné době roste mimořádně velkým tempem obliba jednoduchosti, účelnosti a elegance spojená s minimálními nároky na údržbu, dokonalým technickým a variabilním řešením s požadavkem na vysokou úroveň každého detailu.

Inovace prvků pro koupelny a WC přináší stále nějaké změny. Výrobci a designeři keramiky, baterií, sprchovacích a masážních koutů, van, osvětlení a koupelnového nábytku nabízejí neustále nové výrobky a prosazují větší uplatnění módních trendů v hygienických prostorách. Tím se zvyšují požadavky na snadnou výměnu prvků bez zásahu do stavební konstrukce a na propracovanější detaily.

FRIATEC již řadu let vyrábí předstěnové systémy FRIASET a FRIAFIX , které nabízejí řešení. Bezpečně a spolehlivě přenesou zatížení do nosných konstrukcí a obsahují systémy rozvodu vody a kanalizaci, tj. minimalizují detaily vytvářené na stavbě. Tím je omezena možnost lidské chyby nesprávnou montáží v místech složitějších detailů a zkrácena doba montáže.

Předstěnové systémy jsou nosné montážní prvky pro upevnění závěsných klozetů, bidetů, pisoárů, umyvadel a armatur. Rozdělujeme je podle technologie použitého stavebního materiálu, do něhož jsou určeny.

  • FRIAFIX pro zděné nebo betonové masivní konstrukce
  • FRIASET - nosné prvky v rámu pro lehké stavební konstrukce (např. dřevostavby, sádrokartonové konstrukce)
  • speciální prvky pro tělesně postižené a pro osoby se sníženou pohyblivostí, které umožní snadné a bezpečné použití. Pro závěsné WC s větším vyložením keramiky, pro umývadla s podomítkovým sifonem a nosný modul pro podpěrná madla

Použití předstěnových nosných prvků s sebou přináší nové konstrukční řešení:

  • U masivních konstrukcí se prvky umisťují před stávající nosnou stěnu bez nutnosti zasekání odpadů a rozvodů vody, což kromě akustických výhod vede ke snížení pracnosti na stavbách, dokonalému zaizolování potrubí a nedochází k narušení statiky nosných konstrukcí. U příček je toto řešení velmi oblíbené, neboť nedochází k narušení stability konstrukce. Po přesném osazení nosných prvků, následuje zazdění nebo opláštění předstěnových prvků sádrokartonem či jiným navrženým materiálem.

  • Pro lehké stavební konstrukce se vytvářejí instalační příčky, v kterých jsou rozvody vody, odpady či nosné prvky umístěny a kotveny. Při montáži je třeba si uvědomit, že předstěnové systémy přenáší velké zatížení ze zařizovacího předmětu do nosné konstrukce (například FRIATEC) a při jeho montáži je nutné k tomu také tak přistupovat a dodržovat zásady stanovené dodavatelem sádrokartonových konstrukcí (např. Rigips, Knauf, Lafarge), kteří mají pro instalační příčky speciální úpravy a předstěnový prvek s touto konstrukcí musí být dokonale spojen.

Splachování

Pro všechny WC moduly a pisoárové moduly jsou dodávány ovládací desky v různých tvarech a barevném provedení (viz www)

Pro veřejný sektor nabízí FRIATEC ovládání v nerezi s antivandal-úpravou.

Pro tělesně postižené nabízí FRIATEC možnost oddáleného ovládání spláchnutí nebo spláchnutí ovládané senzorem.

WC-předstěnové moduly FRIATEC jsou universálně konstruovány pro spláchnutí buď dvojího množství vody nebo pro variantu start/stop.

Při volbě dvojího množství vody při spláchnutí si může zákazník podle druhu použité keramiky nastavit velké spláchnutí v plynulém rozmezí od 6 do 9 litrů. Malé množství je standartně dáno z výroby 3,5 litru. Pokud použijete toto řešení, dochází k velké úspoře vody potřebné pro spláchnutí.

Nádržka je vyrobena s velmi kvalitního, pevného, pružného a houževnatého plastu, která také chrání styrolovou izolaci proti poškození. Při montáži závěsného WC doporučujeme vždy použít zvukovou izolační soupravu pro snížení přenosu hluku a pro vyrovnání drobných nerovností v obkladu.

Tyto prvky jsou osazeny nejtiššími napouštěcími armaturami na trhu, kdy hladina hluku při napouštění, nepřesáhne hodnotu 13 db(A), při tlaku vody 3 bary.

FRIATEC poskytuje na své výrobky prodlouženou záruční dobu nad rámec stanovený zákonem a garantujeme případnou dodávku náhradních dílů.

Díky unikátní konstrukci použitých segmentů ve WC modulu jsou náhradní díly stále kompatibilní s prvky vyrobenými od roku 1995.

Varianty předstěnových WC modulů:

1. WC modul FRIAFIX 1200 mm pro montáž a následné zazdění

  • unikátní montážní konzola pro osazení prvku (montáž zvládne jeden člověk)
  • montáž nevyžaduje srovnání nosné konstrukce, prvek lze variabilně posouvat na konzole o 40 mm a je možné jej také natáčet v tomto rozpětí což je skvělé pro zachování ideálního spárořezu dlažby
  • za prvkem lze vést rozvody vody
  • má ideální rektifikaci odpadního kolena umožňující napojení odpadního potrubí ve čtyřech pozicích

2. WC modul FRIASET - univerzální prvek pro montáž do lehkých stavebních konstrukcí i pro zazdění

  • výškově nastavitelné vysouvací nožičky
  • určen jak pro standartní keramiku, tak pro keramiku prodlouženou pro tělesně postižené se specielními kotvami do nosné konstrukce
  • možnost použití:
    • do předstěn s následným zapláštěním
    • do instalačních sádrokartonových příček
    • do bytových jader s rozpěrou pro kotvení do stran
    • konstrukce kotev unožňuje osazení prvku do rohu (designové zpestření)

3. WC modul FRIASET / ovládání shora

  • nízké provedení prvku (850 mm)
  • výšková variabilita ovládací desky (150 mm) výhoda při sjednocení výšky s parapetem
  • zajímavé řešení

V nabídce jsou samozřejmě moduly i pro bidet, pisoár, umyvadlo.

Přestavba kombi WC na předstěnovou instalaci

FRIATEC nabízí elegantní řešení, jak jednoduše z dispozic pro kombi WC uděláte prostor pro zabudování závěsného podomítkového WC. Etážové koleno abusanitair (obj. číslo 75 90 29) slouží k přemístění odpadu, určeného původně pro kombi WC, směrem ke stěně pro předstěnovou instalaci závěsného WC. Etážové koleno vede odpad v rámci podlahy a není proto nutné složitými zásahy do konstrukce bytu či domu měnit vyústění odpadu.

   

GLYNWED nabízí rovněž instalační systém trubek a tvarovek pro studenou pitnou vodu, teplou vodu a topení a vnitřní i vnější kanalizaci.

Pro požadavky moderních budov je samozřejmostí použití systému odhlučněné kanalizace FRIAPHON, která snižuje velmi výrazným způsobem hladinu hluku, která se šíří do prostoru a tím vytváří pohodu k bydlení, práci a relaxaci. Systém je určen pro domovní splaškovou a dešťovou kanalizaci. Absorbování zvukových vln je možné díky výjimečné materiálové skladbě hmot trubky a síle stěn u tvarovek.

   

Pro interiéry s požadavkem na zachování přiznaných instalací nabízí GLYNWED sortiment splachovacích nádržek včetně rohové (viz www).

Doplněním sortimentu jsou sedátka k WC mísám, výlevky a zápachové uzávěrky (sifony).


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...