Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Madla pro bezbariérové koupelny i běžné použití

Výrobky jsou určeny jak pro běžné použití v koupelnách a WC, tak pro tělesně postižené spoluobčany. V zahraničí je jejich používání při výstavbě bytových jednotek a veřejně právních budov běžné a je součástí nejen bezbariérových staveb.

Zařízení bezbariérových hygienických prostor se zřizuje podle Vyhlášky č. 369/2001 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace a podle Vyhlášky č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení.

U vzorových řešení i v nabídce zařizovacích předmětů jsou vždy nakreslena i madla (Obr. 1, 2).


Obr.1: Bezbariérové WC 1


Moderní koupelna Mio bez bariér
 
Detail klozetu Mio se zvýšenou sedací plochou

Obr.2a,b: Použití speciální zdravotní keramiky 2, zajímavým a pro používání velmi důležitým detailem je sklopné zrcadlo.

Umístění madel v prostorách pro konkrétního uživatele je otázkou ne zcela jednoduchou. V diskusi u článku Projektujeme bez bariér - legislativa a praxe popisuje tuto problematiku Ing. arch. Filipiová, která se bezbariérovými stavbami zabývá - umístění madel u vany (ale i ve sprše) vyplývá z konkrétních potřeb jednotlivce. Vždy proto doporučuji, pokud projektujeme koupelnu pro konkrétního uživatele, postupovat tak, aby si uživatel vyzkoušel přesedáni nanečisto, tedy v době, kdy ještě madla nejsou umístěna a sám si řekl, kde které madlo a v jaké výši jej bude potřebovat.

Madla jsou však vhodná nejen pro bezbariérové koupelny, ale jsou určena i pro běžné použití v koupelnách a WC. V zahraničí je jejich používání při výstavbě bytových jednotek a veřejně právních budov běžné a je součástí bezbariérových staveb.

Povrchová úprava:

Důležitá je povrchová úprava, která musí vyhovovat umístění ve vlhkém prostředí a musí odolávat čistícím prostředkům, které jsou pro tyto prostory běžné. Setkáváme se s finální úpravou práškovým vypalovaným smaltem s potravinářským atestem, nebo flokováním (tj. nanášením vrstvy nylonové střiže). Madla jsou nabízena barevná, většinou ve stupnici RAL a mohou tak vhodně interiér doplňovat.

Montáž:

Jejich montáž se provádí vrutem s hmoždinkou, na umakartová jádra šroubem a protikusem.


Obr. 3: Řešení madel v prostorách se sádrokartonovými příčkami
madlo sklopné s kotvením do podlahy. 3

Sortiment:

Následující obrázek ukazuje široký sortiment těchto výrobků, který samozřejmě firmy doplňují i výrobou na zakázku.


(po kliknutí se obrázek zvětší)

(po kliknutí se obrázek zvětší)

Obr. 3 a,b: ukázka sortimentu madel 3


Obr.4: Madla jiného typu jsou přímo součástí i některých zařizovacích předmětů 4

Zdroje:

1 Ing. Ladislav Strach, CSc.: Bezbariérové řešení zdravotně technických instalací, TZB-info 13.6.2005 a časopis VVI 2/2002
2 firemní materiály Jika
3 firemní materiály a informace Mazanec-FENIX s.r.o. www.fenix-tabor.cz
4 firemní materiály Ravak

 
 
Reklama