Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odhlučněné odpadní systémy – nejčastější aplikace

Odhlučněné systémy vnitřní domovní kanalizace jsou již v současnosti běžným standardem v nových bytových a rodinných domech i objektech občanské výstavby. Zejména pak v hotelech, administrativních nebo polyfunkčních objektech a nemocnicích.

Stále častěji je jím také nahrazováno běžné odpadní potrubí při rekonstrukcích, protože právě hluk z odpadního potrubí je jedním z velkých problémů starých panelových domů i jiných starších objektů. Snaha snížit hlučnost v našich domech, bytech i kancelářích vychází ze snahy nejen splnit zdravotně hygienické požadavky na stavby, ale také zlepšit podmínky užívání těchto staveb a zvýšit pohodlí jejich uživatelů.


V odpadní a dešťové kanalizaci se vyskytují dva typy hluku: 1) Hluk, který se šíří vzduchem – vychází z potrubí a způsobuje ho odpadní voda tekoucí uvnitř potrubí a 2) Hluk, který se šíří konstrukcí potrubí – vychází z trubek a armatur a také ze systému, jímž je kanalizace upevněna ke stavbě budovy. V současnosti však již existují trubní systémy, které oba typy tlumí. Většinou se jedná o vícevrstvé trubky a tvarovky. Příkladem takových systémů jsou i odhlučněné odpadní systémy FRIAPHON a POLIphon dodávané v České republice společností GLYNWED s.r.o.

 

FRIAPHON

FRIAPHON

Skutečně těžko budete hledat na trhu odpadní systém tlumící zvuk lépe, než je tomu u FRIAPHONu. Systém je určen k instalaci domovní splaškové a dešťové kanalizace. Vynikajících vlastností (tlumí hluk až na hladinu 16 dB) dosahuje FRIAPHON zejména díky tomu, že je navržen a složen ze silnostěnných plastových trubek a tvarovek. Duální trubka umožňuje dělený odraz zvukových vln již ve stěně trubky, čímž je zásadně omezeno šíření zvuku do okolního prostředí. Absorbování zvukových vln je možné díky výjimečné materiálové skladbě hmot trubky a síle stěn u tvarovek. Trubky s hladkými konci jsou spojovány pomocí dvojitého hrdla se zdvojeným břitovým těsněním. To zajišťuje plovoucí uložení trubek a zamezuje vedení zvuku. Díky pružnému dorazu ve středu tvarovky kompenzuje dilataci způsobenou tepelnou roztažností přímo v hrdle. Významný vliv na snížení hladiny zvuku má uchycení svislého potrubí s pomocí sdružené objímky (opěrné a kluzné). To výrazně redukuje přenos zvukových vln do stavební konstrukce a naopak.

POLIphon trubka

POLIphon

Systém POLIphon umožňuje snížení hluku odpadního potrubí až na 19 dB. Hlavním cílem při vývoji odpadního systému POLIphon bylo vytvořit jednotný systém trubek, tvarovek a upevnění, který zajišťoval vysoké snížení hluku uvnitř potrubí a příznivý poměr ekonomických nákladů a nejlepších akustických výsledků ve své třídě. Systém POLIphon je vyroben z modifikovaného polypropylenu technologií průtlačného lisování trubek s třemi vrstvami současně.

Příklady realizovaných projektů

Oba tyto systémy se úspěšně využívají pro instalace ve veřejném sektoru a ve službách. Mezi nejčastěji realizované projekty patří administrativní budovy, nemocnice a hotely, ale výjimkou nejsou ani výrobní společnosti.

Výrobní objekty – LEGO Kladno

LEGO Kladno
LEGO Kladno

Společnost GLYNWED s.r.o. stejně jako v I. etapě výstavby výrobních hal, zajišťuje průběžnou dodávku odhlučněné odpadní kanalizace FRIAPHON v DN 50 – DN 100 také pro další rozšíření výrobního areálu o tři výrobní haly, skladovací halu, zakladačový sklad s manipulačním prostorem, provozní objekt, vrátnici a LEGOshop.

 

Administrativní budovy – FLORENTINUM Praha

Florentinum
Florentinum

Nový administrativní komplex Florentinum nabízí celkem 49 tisíc metrů čtverečních hrubé plochy kanceláří na devíti podlažích. Jeho součástí je také obchodní galerie, restaurace a prostorné náměstí Piazza. I zde byl instalován odhlučněný odpadní systém FRIAPHON.

 

Nemocnice – Nový Jičín a Motol

Nemocnice Motol
Nemocnice Motol

Příkladem realizace odhlučněného odpadního systému POLIphon v nemocnici je letošní projekt v novojičínské nemocnici. Zčásti nevyužívanou budovu bývalé interny přestavěla nemocnice na moderní PET CT pracoviště s velmi potřebným diagnostickým přístrojem, jediným v Moravskoslezském kraji. Své zázemí zde nově našly také urologické ambulance a dialyzační centrum, včetně nefrologických ambulancí s navýšenou kapacitou. V loňském roce byl tento odhlučněný odpadní systém také instalován v nově zrekonstruované budově dětské části motolské nemocnice.

Hotely

Zajímavým projektem byla rekonstrukce horského hotelu Pokrok. Historická budova hotelu pochází z roku 1911, kdy byla vybudována první část hotelu s věžičkou, druhá část vznikla kolem roku 1930. V rámci rekonstrukce zde byl instalován odhlučněný odpadní systém FRIAPHON. Naopak systém POLIphon byl vybrán pro projekt rekonstrukce Clarion Congress hotelu v Českých Budějovicích.

Horský hotel Pokrok
Clarion Congress hotel
Clarion Congress hotel

Bydlení a sociální zařízení

Velmi zajímavým projektem, kde byl využit odhlučněný odpadní systém POLIphon, byla také rekonstrukce Vršovického zámečku v Praze. Chráněná kulturní památka z 18. století nyní slouží především jako sociální zařízení pro seniory s kapacitou 75 lůžek.


Panorama Modřany

Odhlučněné odpadní systémy jsou běžně používány při stavbě bytových domů, především novostaveb. Mezi referenční projekty patří například Rezidence Tupolevova v Praze Letňanech, bytový komplex v Hostivaři, Panorama Modřany nebo rezidence Prague Towers v pražských Stodůlkách. Při revitalizaci panelových domů se pak častěji používá systém POLIphon.

Již několikaletá tradice využívání těchto systémů ukazuje jejich přínos pro uživatele staveb. Kromě vysoké míry snížení hluku na 16 dB v případě FRIAPHONU a 19 dB u POLIphonu se oba systémy vyznačují výbornou teplotní i chemickou odolností, odolností proti korozi a dlouhou životností. Systém FRIAPHON je navíc klasifikován jako samozhášivý-neodkapávající, a tak zajišťuje zvýšenou bezpečnost v případě požáru.

Více o technických vlastnostech obou systémů i další referenční projekty najdete na www.glynwed.cz.

Referenční kniha ke stažení.


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...