Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nádrže pro akumulaci a využívání dešťové vody

Nejperspektivnější způsob hospodaření s dešťovou vodou je určitě její akumulace s následným využitím. K zachycení vody slouží různé nádrže. Pro celoroční provoz jsou nejvhodnější nádrže podzemní.


 

U rodinných domů se nejvíce využívají plastové nádrže monolitické konstrukce, oblíbené pro velmi snadnou montáž bez nutnosti obetonování a prakticky neomezenou životnost. Využití je možné k zálivce zahrady, velkých úspor lze dosáhnout využitím pro splachování WC, ale i k jiným účelům, pro které je užitková voda vyhovující.


Základními prvky jsou akumulační nádrž a domácí vodárna, která zabezpečuje distribuci vody srážkové a dopouštění pitné vody v období bez deště. Do nádrže je pomocí svodů zaústěna srážková voda dopadající na odvodňované plochy (střecha, chodníky, příjezdová cesta apod.) Z těchto ploch může docházet k splavování nečistot, například listí či písku. Před nádrž se proto předsazuje šachta s čistitelným filtračním košem.

Domácí vodárna by měla být instalována do temperovaných prostor, aby voda nezamrzla. V nádrži mohou být instalovány další prvky podporující čistotu vody jako je tvarovka pro uklidnění nátoku proti víření vody a plovoucí sání. Každá nádrž by měla mít také bezpečnostní přepad, který může být realizovaný do vsakovacího objektu či do kanalizace.

Pro velké objekty je vhodnějším řešením akumulace vybudování velkého zásobníku přímo na místě pomocí tzv. bloků Garantia „obalených“ hydroizolační fólií. Takto zachycenou dešťovou vodu lze využít třeba přímo v provozu daného objektu, kde je to technologicky přípustné.


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...