Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Otázky investora před objednávkou bazénu (II) - Mobilní zastřešení a solární plachty na bazény

Proč mít zastřešení pro bazény
Pro příjemný pocit z koupání v bazénu pod širým nebem by se měla teplota vody pohybovat min. kolem 23 °C. Této teploty však voda dosahuje jen po velmi krátké období. Aby se bazén mohl využívat i mimo toto období, je tedy nutné jej vyhřívat. Zastřešení či zakrytí venkovních bazénů se tedy provádí především tam, kde je nutno omezit tepelné ztráty a snížit tak náklady vzniklé na ohřev. Při srovnání teplot lze konstatovat, že bazény lze využívat bez dalších omezení po dobu až pěti měsíců. Oproti běžnému využití bazénů (ve dvou letních měsících) se tedy jedná o značné prodloužení sezóny. Mobilní zastřešení má také vysoký solární efekt, a proto se teploty vody pohybují mezi 25 a 29 °C.

Další výhodou je zamezení spadu nečistot a tím i snížení nákladů na desinfekci. Bohužel také vyšší teplota způsobuje naopak vyšší množení mikroorganismů, a tak se desinfekce opět může dostat na původní hodnoty.

Podchodné zastřešení x nízké zastřešení
Je to opět otázka jak finanční, tak i estetická. Někomu vysoké zastřešení nebude připadat jako skleník, zvláště, když ho nemá přímo před okny. Jiný si právě z tohoto důvodu přeje zastřešení co nejnižší. Lze konstatovat, že pokud vynecháme finanční otázku, může být vyhověno oběma přáním.

Již při pořízení bazénu je vhodné přizpůsobit tvar a velikost bazénu, případně i okolí v budoucnu pořizovanému mobilnímu zastřešení. Vyhnete se tím značným komplikacím a mnohdy ušetříte značné finanční částky za zbytečně velké zakrytí atypických rozměrů. Také umístění bazénu vůči domu je lépe dobře rozmyslet v souvislosti s možným pořízením těchto krytů. Mnoho uživatelů jej nechtělo pořizovat, ať už z finančního či jiného důvodu, ale hodně z nich přehodnotilo své názory a zastřešení zvláště mobilní pořizuje pro bazény dodatečně.


Mobilní zastřešení - typy

Nízké zastřešení pro bazény
Většina nízkých zastřešení dosahuje středního oblouku kolem 130-150 cm. Lze ovšem objednat i extra nízké zastřešení, které je ovšem finančně náročnější než klasický typ. Přestože je výška zastřešení malá, je možno pod ním v bazénu plavat. Pokud se navíc v bazénu umístí vhodně schody a u zastřešení vhodně posuvné dveře, je možno do bazénu i pohodlně vejít.

Podchodné zastřešení
Vysoké zastřešení se pořizuje z důvodů pohodlného pohybu alespoň po jedné straně bazénu. Nejlépe však po dvou stranách. Většinou se volí takový rozměr, aby se pod zastřešením dal umístit stolek s židlemi, případně květinová výzdoba. Rozměr v tomto případě bývá o 1-1,5 metru širší a delší než je rozměr bazénu vč. dlažby.

Technické možnosti mobilního zastřešení
Vzhledem k tomu, že se jedná o mobilní zastřešení, dá se předpokládat, že je bude možno posunovat. K tomuto účelu je zastřešení složeno ze segmentů, které se teleskopicky zasouvají do sebe. Každý segment je složen z rámu z eloxovaného (speciální povrchová úprava proti korozi) hliníku a tepelněizolačních polykarbonátových komůrkových desek. Každý segment je také opatřen kolečky, aby se mohl samostatně pohybovat po kolejišti, které se montuje do dlažby z vnější strany obruby. Každý segment lze posouvat zvlášť, nebo je možno celé zastřešení odsunout mimo bazén. Demontovatelná čela a různé druhy posuvných nebo otvíravých dveří umožňují ještě větší variabilitu celého kompletu.

Zastřešení pro bazény a roční období
V letním období se voda v bazénu solárním efektem ohřívá a může dosahovat ojediněle až 32 °C. Při takto vysokých teplotách vody je vhodné zastřešení otevřít a nechat trochu provětrat. Také při takových teplotách se budete koupat asi při odkrytém bazénu, jen na noc jej zakryjete zpět.

Naopak v zimě je nutno ze zastřešení alespoň částečně smetat sníh. Zastřešení samozřejmě má svoji únosnost sněhu, ta záleží také na tom, jaké zastřešení si objednáte. V horských oblastech lze objednat vyztužení jednotlivých segmentů. Pro běžné oblasti plně postačuje klasický typ.

Solární plachty a navijáky
Jelikož zastřešení není levným zakrytím bazénu, jsou dostupné i další možnosti zamezení odparu vody a tudíž i úniku tepla z bazénu. V současné době je nejžádanější jak pro svoji finanční dostupnost tak i z hlediska funkčnosti tzv. solární bublinková fólie s navijákem. Solární plachta zabrání úniku tepla z vody způsobenému odparem vody. Plachty se mohou při odkrytí složit, nebo, což je vhodnější, navinout na vlastní naviják umístěný na ochozu bazénu. Navijáky jsou z nerezi a hliníku a mohou být mobilní (na kolečkách), nebo pevně přimontovány ke kraji bazénu.

Výběr krycí plachty
Výběr krycí plachty pro bazény je vhodné započít již při výběru samotného bazénu, z důvodů umístění a vhodného tvaru bazénu.

Jednotlivé druhy dle cen:
  • solární fólie - od 150,- Kč/m2 dle kvality
    (pro jednodušší složení plachty je vhodné pořídit i naviják od 6 tis.)
    slouží hlavně k zamezení úniku tepla a odparu vody, částečně pro ohřev vody, v žádném případě nemůže sloužit jako bezpečnostní kryt a je nevhodná i proti spadu nečistot.
  • zazimovací krycí plachty - od 300,- Kč/m2 dle kvality
    (většinou s oky pro uchycení kolem bazénů)
    slouží hlavně mimo sezónu k ochraně bazénu proti spadu nečistot, částečně může sloužit jako bezpečnostní kryt (bez záruky)
  • pojezdové krycí plachty - komplet cca od 20 tis.
    (složení setu: pojezdové kolejnice, naviják, plachta, která je uchycena mezi kolejnicemi, které jsou upevněny po delších stranách bazénu)
    slouží hlavně k zamezení spadu nečistot, proti odparu vody, může sloužit jako bezpečnostní kryt bazénu (bez záruky)
  • lamelové kryty - od 120 tis.
    (plovoucí lamelový kryt funguje podobně jako žaluziové systémy)
    slouží k zamezení odparu

Stavební povolení pro bazény
Ve většině případů na stavbu bazénu stavební povolení budete potřebovat. Jen u staveb menších než 16 m2 se stavební povolení nahrazuje ohlášením stavby. Nutné je vše konzultovat se stavebním úřadem v místě stavby.

Možné úspory v provozu bazénů
Náklady na provoz bazénu nejsou malé, ovšem určitým způsobem je možno je zmenšit. Důležitými faktory pro snížení nákladů je dodržovat hygienu při používání bazénu (např. sprchování, zamezení vstupu osob s opalovacími krémy, zamezení vstupu domácích zvířat), dále je pak pro bazény nutné častější filtrování a vysávání bazénu. Náklady na desinfekci (chemie chlorová i bezchlorová) můžete snížit pořízením alternativních desinfekčních přístrojů např. ozonátor (ozonizátor) - desinfekce použitím ozónu (ceny od 35 tis. za pořízení, náklady na provoz minimální, spotřeba dosavadní chemie až o 80 % menší).

 
 
Reklama