Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bazény lze provozovat levněji

Provozovatelé bazénů a koupališť mají nyní k dispozici další technologii, která zlevňuje provoz sportoviště. Je jím zpětné získávání tepla z odpadní vody, která se používá k propírání bazénových filtrů. Novinku, která ušetří minimálně polovinu tepla na ohřev bazénové vody, představila firma Sportakcent u krytého městského bazénu v Mladé Boleslavi.

Provozování bazénu je finančně náročné a proto každý způsob, jak snížit náklady, provozovatelé (zejména municipality) velmi oceňují. Česká legislativa bude navíc stále přitvrzovat směrem ke snižování energetické náročnosti veřejných budov a to například normami ČSN EN (IEC) 60034 nebo ZÁKONEM 318/2012 – ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů. Mnoho provozovatelů proto hledá co nejschůdnější cesty, jak zvýšeným nárokům dostát.

Jedním z nejekonomičtějších způsobů, jak uspořit, je zpětné získávání tepla z odpadní bazénové vody, která se používá k propírání filtrů (takzvané prací bazénové vody). Toto technologické řešení, které přináší trvalé snížení provozních nákladů a rychlou návratnost počáteční investice představil v minulých dnech tradiční český dodavatel bazénových technologií, společnost Sportakcent. Nově vybudovaný bazén v Mladé Boleslavi se stal prvním zařízením na území České republiky, které rekuperaci tepla z prací bazénové vody využívá.

Rekuperace tepla, městské koupaliště Mladá Boleslav (1)
Rekuperace tepla, městské koupaliště Mladá Boleslav (2)
Rekuperace tepla, městské koupaliště Mladá Boleslav (3)

Rekuperace tepla, městské koupaliště Mladá Boleslav

Zpětné získávání tepla z prací vody je jedna z mála rekuperací, kterou je možné bez problému a nákladných stavebních nebo jiných zásahů instalovat do jak nově budovaného, tak i do stávajícího krytého provozu bazénu. To je výhodou oproti mnohdy technicky problematické a finančně náročné instalaci zpětného získávání tepla z větrání nebo zdravotně technických instalací. Další výhodou tohoto řešení je možnost využívání přebytků vychlazené bazénové vody v prací jímce pro další účely, jako je ostřik podlah nebo splachování WC.

„Výhodou tohoto řešení je jeho relativně snadná implementace,“ uvádí k novince Ing. Jaromír Kafka, výkonný ředitel společnosti Sportakcent, která se od roku 1991 významně podílí na moderní podobě bazénářství v České republice. „Z našeho pohledu je to technologie ideální nejen pro stavby, ale i pro rekonstrukce bazénů – jak relativní nenáročností na prostor, tak rychlou návratností, kterou jsme u mladoboleslavského bazénu spočítali na šest let. Úspora energie pro dohřev vody se u tohoto bazénu pohybuje mírně nad 70 %, celková roční bilance tepla pro bazénovou vodu se snížila o polovinu. Jsme přesvědčení, že v blízké budoucnosti se toto řešení stane v České republice standardem.“

 
 
Reklama