Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ohřev bazénové vody se solárními absorbéry Roth HelioPool

Roth jako specialista na zpracování plastů vyvinul bazénový absorbér z vysoce kvalitního UV odolného polyethylenu, vyráběný metodou současného vytlačování. Absorbér nabízí 8 různých výstupů pro variabilní možnosti instalace, je pochozí a umožňuje přímý průtok bazénové vody v celé své ploše.


HelioPool
Solární absorbéry Roth HelioPool

Roth jako specialista na zpracování plastů vyvinul bazénový kolektor (absorbér) HelioPool z vysoce kvalitního UV odolného vysokohustotního polyethylenu (HDPE) pro úsporný a ekologicky šetrný ohřev vody v bazénu. Pomocí jednoho typu kolektoru je možno realizovat nespočet řešení instalací, neboť kolektor má 8 různých výstupů, které zajišťují jednoduchou horizontální i vertikální montáž.

Roth HelioPool se vyznačuje optimální absorpční plochou 2,22 m2 a rovněž tak vysokou účinností. Je protékán v celé ploše, chráněn proti zamrznutí, je pochozí a vhodný pro přímé protékání bazénovou vodou. Speciální konstrukce absorbéru s ideální tloušťkou stěny zabezpečuje minimální tlakovou ztrátu.

HelioPool koextruze

Popis konstrukce absorbéru

Absorbér HelioPool je vyroben metodou současného vytlačování (koextruze) HDPE, jejímž výsledkem je materiál skládající se ze dvou různých vrstev, z nichž každá má odlišné charakteristiky. Vysoká stabilita a odolnost vůči vlivům počasí je zárukou dlouhé životnosti. Každý absorbér má 8 výstupů (4× 25 mm a 4× 40 mm), které je možné variabilně využít podle způsobu napojení, proto dostačuje pouze jedno provedení absorbéru pro všechna instalační řešení.

Výkonové charakteristiky

Výkony potřebné pro ohřev bazénů jsou natolik závislé na vnějších podmínkách, že bez podrobných výpočtů lze stanovit plochu kolektorů potřebnou pro ohřev vody jen se značným zjednodušením. Obecně lze považovat za dostatečné kolektory o celkové ploše odpovídající cca 70 % plochy bazénu.

Při podrobnějším výpočtu je žádoucí uvažovat s působením větru, povětrnostními podmínkami, požadovanou teplotou bazénu, frekvencí a délkou užívání bazénu a možnostmi zakrytí vodní plochy.

Pro znázornění různorodosti nároků na ohřev vody ve venkovních bazénech při různých vnějších podmínkách je níže uvedena tabulka s referenčními hodnotami při různých teplotách vody.

Specifikace bazénuTeplota vody
20 °C24 °C28 °C
Se zakrytím100 W/m2150 W/m2200 W/m2
Bez zakrytí – chráněné umístění200 W/m2400 W/m2600 W/m2
Bez zakrytí – částečně chráněné umístění300 W/m2500 W/m2700 W/m2
Bez zakrytí – nechráněné umístění450 W/m2800 W/m21000 W/m2

Výhody absorbéru HelioPool

  • pouze 1 typ absorbéru pro všechny instalační případy, neboť má k dispozici 8 různých výstupů, díky tomu jednoduchá montáž a nízká skladová náročnost
  • možná vertikální i horizontální montáž
  • vysoká účinnost
  • odolný proti mrazu a pochozí
  • vysoce kvalitní koextrudovaný materiál absorbéru (HDPE)
  • optimální tloušťka stěny
  • konstrukce optimalizovaná pro nízké tlakové ztráty
  • vhodné pro přímé plnoplošné protékání bazénovou vodou
  • kompletní systém včetně upevnění, připojení a regulace
  • testováno podle EN 12975
HelioPool reference 1
HelioPool reference 2

Technická data

Technická specifikace kolektoru Roth HelioPool
délka2000 mm
šířka1100 mm
výška15 mm
hrubá plocha2,22 m2
hmotnost14 kg
obsah16 l
připojení8 konektorů
maximální tlak3 bar
provozní tlak (max.)1 ± 0,1 bar
materiálHDPE (černá)
maximální počet v horizontálním připojení8
počet kolektorů při vertikálním připojení4

Máte zájem o bližší informace?

Podrobnosti k absorbéru Roth HelioPool najdete v našem ONLINE KATALOGU. Rádi Vám poradíme s konkrétním projektem nebo poskytneme bližší informace.


ALPHATEC comfort systems s.r.o.
logo ALPHATEC comfort systems s.r.o.

Nabízíme řešení teplovodního vytápění a chlazení pomocí podlahových i stropních systémů. Elektrické topné kabely a rohože pro temperování i vytápění. Elektrická přímotopná i sálavá topidla. Tepelná čerpadla pro ohřev vody. Zónovou a centrální komfortní ...