Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inteligentní mikroelektrárna

Soběstačný zdroj energie pro bezdotykové armatury

Bezdotykové umyvadlové armatury

Bezdotykové umyvadlové armatury Geberit pro veřejný a poloveřejný sektor přispívají k hospodárnému zacházení s vodou. Od letošního roku bude možné vybavit tyto bezdotykové armatury elektrickým napájením, které je nezávislé na síti či bateriích. Údržba tak bude ještě jednodušší než dříve. K dnešnímu dni mají uživatelé možnost napájet řídicí elektroniku v bezdotykových armaturách Geberit typu 185 a 186 buď ze síťě, nebo z baterie. Nyní Geberit vyvinul další možnost napájení bezdotykových armatur. Malý generátor namontovaný přímo na rohový ventil přívodu vody využívá tlaku v potrubí k výrobě elektřiny. Tato elektrická energie se pak ukládá v dobíjecí baterii, která dodává řídicí elektronice umyvadlové armatury potřebnou energii.

Již od 20 uživatelů denně

Tato malá elektrárna nepotřebuje k tomu, aby zajistila dlouhodobý provoz umyvadlových armatur, žádné vysoké počty uživatelů. Na dobití baterie dostatečným množstvím elektřiny stačí, aby byla umyvadlová armatura v provozu průměrně 80 vteřin denně. To znamená, že by měla být použita asi 20krát. Samotná kvalitní dobíjecí baterie má životnost minimálně 10 let.

Přesto je tento nezávislý zdroj energie vhodný spíše pro veřejný sektor se středním nebo vysokým počtem návštěvníků, jako jsou letiště, stadiony, školy, muzea, ale také např. pro umyvadla v ekologicky a energeticky úsporných budovách. Díky dlouhé životnosti dobíjecí baterie jsou intervaly mezi servisními prohlídkami podstatně delší, než v případě napájení z baterie. Tím se snižují náklady na údržbu.


Snadná instalace

Nezávislý zdroj energie pro bezdotykové umyvadlové armatury nabízí pro koncové uživatele i instalatéry jen samé výhody. Jelikož řešení s generátorem znamená, že odpadá nutnost instalace kabelů a zásuvek, vyhnete se také s tím spojenému projektování a koordinaci řemesel během stavby. Navíc jsou všechny součástky této mikroelektrárny smontovány již ve výrobě a jedná se tedy o kompaktní jednotku připravenou k okamžitému použití. To znamená, že její instalace vyžaduje jen o něco málo práce navíc, než v případě montáže armatury s napájením z baterie nebo ze sítě. To je faktor, který se vyplatí zvláště tehdy, když se jedná o dodatečné vybavení již hotových systémů.

Jednotka nezávislého zdroje elektrické energie je chráněná elegantním krytem z bílého plastu. Konstrukce výrobku umožňuje každou jeho část odstranit a recyklovat. Díky dobíjecí baterii nedochází k žádné průběžné spotřebě energie, jako je tomu u armatur napájených ze sítě v režimu standby. Také spotřeba baterií je u tohoto řešení výrazně nižší než u armatur napájených z baterie.

více informací na www.geberit.cz


Geberit spol. s r.o.
logo Geberit spol. s r.o.

Systémy zdravotně technických instalací, vnitřní rozvody vody, kanalizace, instalační systémy, předstěnové instalace, splachovací systémy, armatury s automatickým uzavíráním, WC s integrovanými sprchovacími funkcemi Geberit AquaClean.