Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inovace KSB u výkonných oběhových čerpadlech pro oblasti klimatizace a vytápění

Ceny pozemků neustále rostou a tak se ve stavebnictví uplatňuje celosvětový trend stále vyšších budov. Nová konstrukční řada čerpadel KSB tak vyhovuje stoupající poptávce po výkonných oběhových čerpadlech pro oblasti klimatizace a vytápění. Kompaktní konstrukce vyžaduje značně menší plochu než konvenční typy s instalací na základové desce.

Vertikální inline čerpadlo s normovaným motorem Etaline-R

K době konání veletrhu ISH 2011 rozšiřuje firma KSB Aktiengesellschaft,Frankenthal, paletu výrobků o nová inline čerpadla konstrukční řady „Etaline-R“.

Nová konstrukční řada Etaline-R obsahuje 14 konstrukčních velikostí a její maximální výkon motoru je 315 kW. Největší průtok je 1 900 m3/h a největší dopravní výška dosahuje až 97 metrů. Tělesa z tvárné litiny a mechanické ucpávky jsou dimenzovány pro provozní tlaky až do 25 bar. To je nezbytné, neboť potrubní rozvody jsou kvůli statickým výškám ve výškových domech často dimenzovány na 25 bar.

Použitá mechanická ucpávka je k dispozici v řadě materiálových variant. Maximální provozní teplota nesmí překročit 140 °C. Každé čerpadlo se dodává s oběžným kolem, jehož průměr je přizpůsoben provoznímu bodu. Tak je zajištěno, že čerpadla hydraulicky dosáhnou nejlepší účinnost a nejsou předimenzována, jak je to obvyklé u prefabrikovaných oběžných kol. Navíc je každý agregát standardně vybaven elektromotorem třídy IE2, který svou vysokou účinností přispívá k úsporám nákladů této nové konstrukční řady.

Obr. 1 – Vertikální inline čerpadlo
Obr. 1 – Vertikální inline čerpadlo

Vyměnitelné těsnicí kruhy na sací a výtlačné straně usnadňují servis a údržbu i po dlouholetém provozu. Až do výkonu motoru 45 kW mohou být volitelně dodávány systémy regulace otáček typu PumpDrive, namontované na motoru. U větších výkonů motorů je regulace otáček umístěna v rozvaděči.

Oblasti použití

  • Klimatizační zařízení
  • Chladicí okruhy
  • Teplovodní topné systémy
  • Dálkové vytápění
  • Dálkové chlazení
  • Zásobování vodou
  • Průmyslové recirkulační systémy
  • Systémy rekuperace tepla
 
Obr. 2 – Schematický řez vertikálním inline čerpadlem
Obr. 2 – Schematický řez vertikálním inline čerpadlem

Vysoká provozní spolehlivost

Tlaková část a mechanické ucpávky konstruovány pro tlak až PN 16 / 25 bar a pro teplotu až do max. 140 °C v závislosti na variantě materiálového provedení.

Hydraulická optimalizace

Řešení na přání zákazníka stočením oběžného kola tak, aby byl dosažen specifikovaný pracovní bod (jako standard). Vysoká hydraulická účinnost díky optimalizované geometrii oběžného kola / spirálního tělesa.

Vysoce účinný pohon

Normované motory IE2 s vysokou účinností. Snadná výměna.

Snadný servis

Přímá výměna těsnicích kruhů tělesa na výtlačné a sací straně. Zapouzdřená mechanická ucpávka.

Konstrukce s úsporou místa

Vertikální Instalace. Plocha pro instalaci menší než u čerpadel montovaných na základové desce.

Široká škála použití

Kombinace materiálů oběžného kola a mechanické ucpávky, které vyhovují čerpanému médiu a splňují požadavky na veškeré možné použití. Teploty až do 140 °C.

Obr. 3 – Charakteristické křivky Etaline-R
Obr. 3 – Charakteristické křivky Etaline-R

Oběhové čerpadlo pro vytápění Riotronic®/Rio

Úspora až 90 % nákladů na elektrickou energii

KSB představil bezúdržbové vysoce účinné čerpadlo pro vytápění Riotronic®/Rio s mokroběžným rotorem s plynulou regulací tlakové diference. Agregáty, vyvinuté jako oběhová čerpadla pro vytápění domů pro jednu až šest rodin, lze díky teplotnímu rozsahu +2 °C až +110 °C také používat v klimatizačních aplikacích a v průmyslových cirkulačních okruzích. Na rozdíl od neregulovaných čerpadel pro vytápění mohou tato nová, vysoce účinná čerpadla uspořit až 90% nákladů na elektrickou energii a mohou tak dnes splnit požadavky, které budou na efektivitu kladeny v příštích letech.

Obr. 4 – Oběhová čerpadla pro vytápění Riotronic®
Obr. 4 – Oběhová čerpadla pro vytápění Riotronic®

Nová čerpadla „Riotronic P“ dosahují díky své technologii s EC motory dosud nedosaženou energetickou účinnost. Díky vysokému rozběhovému momentu a speciální odblokovací funkci je tato nová konstrukční řada provozně velmi spolehlivá. Velký přehledný čelní displej se snadným ovládáním umožňuje intuitivní nastavení čerpadla pomocí naváděcího menu. Kromě provozního stavu ukazuje také aktuální příkon ve wattech a spotřebu elektrické energie v kilowatthodinách.

Technickou zvláštností je automatická funkce odvzdušňování, která zamezuje ztrátám výkonu a hluku způsobenému nahromaděním vzduchu v tělese čerpadla. Tento program lze po instalaci nebo po údržbě aktivovat v menu displeje. Přitom čerpadlo automaticky odstraní vzduch z prostoru oběžného kola, a proto již není zapotřebí ruční odvzdušnění. Po ukončení programu se čerpadlo automaticky vrátí zpět do přednastaveného režimu.

Obr. 5 – Rozměrové schéma oběhového čerpadla Riotronic®
Obr. 5 – Rozměrové schéma oběhového čerpadla Riotronic®

Kompaktní konstrukce umožňuje bezproblémovou montáž také v podmínkách obtížných pro instalaci. Čerpadlo je sériově opatřeno tepelnou izolací. Elektrické připojení je díky zástrčce velmi jednoduché. Nové vysoce účinné čerpadlo je k dispozici se dvěma výkony motorů a s maximální dopravní výškou čtyři, respektive šest metrů. Je k dostání s běžnými stavebními délkami a jmenovitými světlostmi.

Oblasti použití

  • Teplovodní vytápění
  • Klimatizační zařízení
  • Průmyslové cirkulační systémy

Nejvyšší energetická účinnost

Optimalizovaná účinnost a 3-wattová technologie řadí toto čerpadlo ve své třídě k energeticky nejúčinnějším oběhovým čerpadlům pro vytápěcí systémy.

Přehlednost, úspory

Displej s velkoryse řešenou indikací vždy informuje o příkonu (W) a spotřebě elektrické energie (kWh).

Bezpečnost

Automatické odvzdušňování, vysoký spouštěcí moment a funkce odblokování činí Riotronic P obzvláště provozně bezpečným.

Jednoduchá montáž

Kompaktní těleso se sériovou tepelnou izolací lze instalovat rychle a jednoduše. Jednoduché nastavení prostřednictvím názorného displeje a jednoduché elektrické připojení pomocí konektoru.


Obr. 6 – Charakteristické křivky
a) Riotronic® P – Charakteristické křivky 25 - 40, 30 - 40
b) Riotronic® P – Charakteristické křivky 25 - 60, 30 - 60
Tabulka 1 – Technické údaje
Průtok Qaž 4,2 m3/h
Dopravní výška Haž 6 m WS
Teplota média t+2° C až +110° C
Provozní tlak paž 10 bar
Připojení do potrubíRp 1 a Rp 1 ¼
Elektrické připojení1 ∼ 230 V
AC 50/60 Hz
KrytíP44