Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Samoregulační systém udržování teplé užitkové vody HWAT (IV)

Přijdeme do koupelny, pustíme si teplou vodu a čekáme. Odteče jeden, druhý třetí a mnoho dalších litrů studené vody, než nám začne téct teplá voda. Potom ještě chvíli manipulujeme s baterií, než se nám podaří seřídit požadovanou teplotu. S tímto případem řešení nehospodárného rozvodu teplé vody se každý setkal. Současným zažitým řešením je použití kompenzace ztráty v potrubí pomocí cirkulační smyčky. Jedná se však o jediné a nejvhodnější řešení?

Úspora vody a energie

Systém udržování teploty teplé užitkové vody Raychem HWAT je sofistikovaný systém využívající inteligentní samoregulační kabely Raychem HWAT. Tento systém zajistí okamžitý odběr teplé vody z kohoutku bez zbytečného odtáčení vody, a tím i plýtvání energií. Přitom nehrozí popálení při zdlouhavém nastavování teploty. Plnohodnotně nahrazuje systém s cirkulačním potrubím, kdy zjednodušuje návrh, instalaci a tím zásadně snižuje pořizovací náklady. Řešení pomocí samoregulačního systému HWAT nalezne využití v bytech, domech i větších komplexech jakou jsou kanceláře, hotely či nemocnice.

Samoregulační kabel HWAT

Samoregulační kabel Raychem HWAT je speciální samoregulační kabel Raychem určený na udržování teploty teplé užitkové vody. Podle požadovaných teplot je dodáván ve třech typech.

Samoregulační kabel HWAT mění svůj výkon podle okolní teploty. Díky samoregulační schopnosti topí - kompenzuje ztrátu potrubí pouze v místech, kde je potřeba. Více o samoregulačních vlastnostech v článku Samoregulační topné kabely - představení a funkce (I).

Energie v systému HWAT

V době odběru teplé vody, teplá voda přichází z boileru

Samoregulační kabel HWAT tak snižuje svůj výkon

Systém HWAT je také snadno regulovatelný. Je možné upravovat jeho výkon na sepnutí podle stupně odběru vody a využití jednotlivých částí objektu. Pro minimalizaci spotřeby elektrické energie využíváme chytré řídící jednotky HWAT-ECO.

Regulační a řídící jednotka HWAT-ECO

  • Minimalizuje spotřebu energie/výdaje na elektřinu
  • Monitoruje výstupní teplotu z boileru
  • Programování den/týden
  • Snižuje spotřebu teplé vody
  • Rozhraní BMS
  • Sanitace potrubí a prevence vzniku bakterie Legionelly

Srovnání řešení cirkulační smyčka x systém HWAT

Systém udržování teploty teplé vody nerovná se ohřev teplé vody!

V jednoduchém potrubním rozvodu teplé vody se systémem HWAT je samoregulační topný kabel HWAT uložený přímo na potrubí. Výměna energie tak probíhá přesně tam, kde je to potřeba (kde jsou ztráty), podle podmínek podél celého potrubí. Tepelná ztráta potrubí je kompenzována vyšší efektivitou.

U běžných boilerů s cirkulační smyčkou dochází ke zhoršení rozvrstvení vody v boileru a promíchání teplé a studené vody. Během ohřevu vody a průtoku cirkulačním potrubím jsou generovány zvýšené tepelné ztráty. Produkce energie je vyšší, než skutečná ztráta rozvodu.

  Rozvod s cirkulační smyčkou Systém udržování teplé vody Raychem HWAT
Řešení Klasické řešení s dvoutrubkovým rozvodem, cirkulačním čerpadlem a soustavou ventilů pro hydraulické vyvážení soustavy. Sofistikovaný způsob řešení s jednotrubkovým rozvodem a samoregulačním kabelem Raychem HWAT.
Nevýhody
  • Prostorová náročnost = nutnost instalace dvou potrubí
  • Zvýšené tepelné ztráty v potrubním rozvodu z důvodu dvounásobné délky potrubí
  • Horší využití zásobníku vody, způsobené promícháním vody vlivem cirkulace
  • Nutnost instalace oběhového čerpadla
  • Potřeba hydraulického vyvážení
  • Nutnost koordinace instalace potrubí, systému Raychem HWAT a tepelné izolace
  • Nutnost dodržení stavební disciplíny a použití kvalitní tepelné izolace.
Přednosti a úspory Úspora vody Úspora prostoru, vody a energií

Možnost programovatelné regulace podle režimu budovy

Popis realizace

Podél jednoduchého jednotrubkového rozvodu se instaluje samoregulační kabel Raychem HWAT. Potrubí společně se samoregulačním kabelem je pak zaizolováno odpovídající tloušťkou kvalitní tepelné izolace. Samoregulační kabely se napojují a větví pomocí napojovacích spojek RayClic. Celý systém je pak řízen automatickou regulací HWAT-ECO.

Reference

Systém udržování teplé užitkové vody doznal v posledních letech velkého rozšíření, především v zemích jako je Anglie, Francie, Německo a především USA. Setkáme se s ním ale po celé Evropě včetně České republiky.

Uváděné řešení odpovídá současným trendům vedoucím k úsporám energií. Řešení je to uživatelsky příjemné a nenáročné na servis a údržbu. Jedná se o kompletní systém zajišťující bezpečnost, úspory a komfort.

Další informace jsou k dispozici také na www.storc.cz nebo na tel. 317 726 847.


ŠTORC TZB s.r.o. - oficiální dodavatel větrání BRINK a UBBINK pro ČR
logo ŠTORC TZB s.r.o. - oficiální dodavatel větrání BRINK a UBBINK pro ČR

Firma Štorc TZB - autorizované zastoupení a importér Raychem a Brink a Ubbink pro ČR. Nabízíme komplexní systém větrání se zpětným získáváním tepla Brink a Ubbink, podlahové vytápění Raychem, regulace, ochrana potrubí, okapů a ploch před ledem a sněhem, ...