Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přehled trhu - koupací jezírka

PŘEDNOSTÍ KOUPACÍCH JEZÍREK JE LEPŠÍ POCIT Z KOUPÁNÍ A NIŽŠÍ NÁKLADY NA ÚDRŽBU.
Koupací biotopy mohou být vybudovány u rodinných domů, ale nižší náklady na údržbu koupacího biotopu jsou důležité i pro obce, které vybudování hradí z dotací. Pokud by z dotace vybudovaly bazén, na provoz by neměly finance.

U koupacích jezírek (přírodních koupališť, biotopů) jde v podstatě o stejný princip, jehož využívají i kořenové čistírny odpadních vod. Zhruba 1/2 vodní plochy je určena ke koupání, druhá polovina tvoří čisticí zónu s mokřadními rostlinami. Oproti klasickému bazénu dochází k úspoře vody, energie nutné pro cirkulaci a filtraci vody a také nákladů na chemickou úpravu vody. Koupaliště s přírodním čištěním vody se dá využít jak u rodinných domů, tak u veřejných plováren.

Majitelé rodinných domů s bazény záhy zjistí, že údržba bazénu je velmi náročná jak časově, tak finančně. Navíc mnozí citlivější jedinci koupání v chemicky ošetřované vodě dost těžko snášejí. Existuje tedy vůbec nějaká cesta pro ekonomicky únosné, zdravé a hygienicky nezávadné koupání? Existuje. Koupací biotopy.
Plocha 65-70 m2 je naprosté minimum, aby byl celý tento uměle vytvořený ekosystém dostatečně stabilní a měl požadované samočisticí schopnosti. Je to rovněž praktické minimum, aby se v jezírku dalo plavat - vzhledem k tomu, že polovinu plochy zabírá čisticí zóna s mokřadními rostlinami, zbývá na plavání něco přes 30 m2, což obnáší koupací část o velikosti cca 4 x 8 m. Obě části se liší hloubkou. Koupací zóna je hluboká 2-2,5 m - jednak proto, aby se do jezírka dalo skákat, a dále kvůli vyššímu objemu vody, který zajistí větší stabilitu ekosystému. Čisticí zóna s mokřadními rostlinami je naproti tomu mělká, od 0 do 80 cm. Přechod mezi oběma částmi se řeší různě.

Koupací biotopy jsou vhodným řešením i pro obce. Právě výrazně nižší náklady na údržbu jsou důležité i pro obce, protože zatímco na výstavbu se peníze z různých fondů a dotací jakžtakž sehnat dají, údržba padá plně na jejich bedra. Navíc se takové zařízení dá využít celoročně, protože v zimě slouží jako kluziště. Obce, kde už jsou tato koupaliště v provozu, potvrzují, že tam lidé chodí mnohem radši než do klasických bazénů. U větších realizací stačí pro čisticí část vyčlenit 40 % plochy, na koupání pak zbývá 60 %. Veřejný biobazén je navrhován jako jednokomorový - biologická filtrační část je situována po obvodu nádrže nebo jako dvoukomorový, kdy je biologická část oddělena od vlastní nádrže ke koupání a propojení je provedeno gravitačně nebo přečerpáváním.
Přírodní koupaliště bez chemie jsou již v provozu.


Název firmy Projekce a
poradenství
Realizace Výrobci a
dodavatelé
Odkaz Zaměření
ACRE spol. s r.o.   www Zahradnická firma zabývající se koupacími biotopy, soukromými zahradami, produkcí rostlin a dalšími činnstmi.
AGAU TRADE s.r.o.   www Návrhy a realizace koupacích i okrasných jezírek. Dodavatel okrasných ryb a rostlin.
Aquacup s.r.o.     www Dodavatel techniky a produktů pro zřizování zahradních jezírek.
AZARO spol. s r.o.   www Okrasné rostliny a koupací biotopy; rostlinná produkce; realizace okrasných zahrad.
BAOBAB s.r.o.   www Projekce a realizace zahrad včetně zahradních jezírek a koupacích biotopů. Veřejná zeleň.
BAPO s.r.o.   www Přírodní koupací biotopy; průmyslové stavby; rodinné domy; objekty občanské vybavenosti.
BeatinAqua s.r.o. www Projekce a realizace vodních biotopů. Zároveň dodavatel související techniky shcopný komplexního řešení. Působnost v rámci EU.
BeGarden s.r.o.   www Zahradnická firma nabízející návrhy, realizace: zahrad (včetně údržby), zemní práce, zahradní jezírka, závlahových systémů, sportovních ploch, golfových hřišť.
BILOBA s.r.o.   www Projekce a realizace koupacích biotopů, revitalizace území, odborný řez stromů a keřů.
BioEnviro s.r.o.   www Dodavatel techniky a produktů pro zřizování zahradních jezírek. Možnost poradenství.
Bukra s.r.o. www Návrhy a realizace: zahradních i koupacích jezírek; svařování fólií, prodej potřebné technologie a vybavení.
CAMPANULLA s.r.o.   www Projekce a realizace přírodě blízkých zahrad včetně vodních prvků.
DIKÉ spol. s r.o.   www Soukromé a firemní zahrady; státní a veřejná zeleň; střešní zahrady; vodní biotopy; vlastní produkce rostlin.
Discus cz, s.r.o.     www Dodavatel technologie pro zahradní jezírka; akvaristika.
EVERGREENS spol. s r.o.   www Zahradnictví; návrhy a realizace zahrad včetně koupacích jezírek. Dodavatel rostlinného materiálu.
Fatra a.s.     www Dodavatel hydroizolačních folií pro zahradní jezírka a další účely.
Gabriel s.r.o.   www Realizace a údržba zeleně: firemní objekty, liniové stavby, městská a obecní zeleň, hydroosev a mulčování, zelené střechy, koupací jezírka.
Garden servis   www Garden Servis působí v oblasti zahradní a krajinářské architektury a poskytuje komplexní služby v oboru.
Gemma zahradnictví s.r.o. www Poradenství, projekce, realizace a servis koupacích jezírek; komplexní péče o zahrady (projekce, realizace a servis); dodavatel rostlin a technologie pro koupací jezírka.
GREEN PROJECT s.r.o.   www Návrhy a realizace zeleně včetně zahradních jezírek a koupacích biotopů.
Hortis - Aqua s.r.o. www Realizace okrasných a koupacích jezírek; návrhy biologických filtrů; poradenská činnost; údržby zahrad a zeleně; realizace okrasných zahrad; návrhy a realizace automatických zavlažovacích systémů.
Jezírka-Brno www firma Jezírka-Brno.cz se specializuje na návrhy a realizace zahradních jezírek, koupacích jezírek a jezírek pro chov ryb včetně následného servisu.
Jezírka-stavby s.r.o.   www Návrhy a realizace koupacích i okrasných jezírek a zahrad.
KCB vodní světy s.r.o.   www Poradenství, návrhy a realizace koupacích a zahradních jezírek; dodavatel vybraného technického příslušenství.
OASE living water     www Dodavatel techniky a produktů pro zřizování zahradních jezírek.
Profi-aquarium s.r.o. www Firma se specializací na vodní biotopy včetně koupacích a okrasných jezírek.
RADIX - zahrady s.r.o.   www Návrhy a realizace zahrad spolu s vodními prvky a jejich údržbou. Kácení a ošetřování dřevin; údržba veřejné zeleně.
Roagrotex, s.r.o. www údržba a realizace zeleně, zahradní architektura, návrhy a realizace jezírek, závlahové systémy, prodej zahradní a lesní techniky
Seitz-Folien, s.r.o.     www Výrobce a dodavatel folií svařovaných na míru a dalších hydroizolačních systémů nejen pro zahradní jezírka.
Star-fish s.r.o.   www Zahradní jezírka, koupací jezírka, jezírka pro KOI kapry.
Vodní zahrada Komořany   www Prodej rostlin; zahradní architektura; přírodní koupací jezírka; rekonstrukce koupališť; možnost komplexního zpracování dané zakázky včetně realizace.
ZAHRADA PRAHA s.r.o.   www Projekce a realizace zahrad včetně vodních prvků. Jejich údržba. Závlahové systémy; veřejná zeleň.
Zahrada s úsměvem s.r.o.   www Projekce a realizace zahraních i koupacích jezírek; kácení dřevin; návrhy a realizace zahrad;komplexní péče o zahradu a trávníky; pokládání travních koberců; závlahové systémy.
Zahrady GUT, s.r.o.   www Poradenství, návrhy a realizace okrasných zahrad, jezírek a koupacích biotopů. Stromolezectví a kácení dřevin. Dodavatel rostlinného materiálu.
ZELENÉ-KOLO s.r.o.   www Služby z oblastí okrasných zahrad, veřejné zeleně, firem (údržba areálů apod.),
Eshop Zahradní jezírko.cz     www Eshop Zahradní jezírko.cz je specializovaným internetovým obchodem zaměřeným na prodej veškeré techniky a příslušenství pro tvorbu zahradních jezírek, péči o rybníčky a biotopy.
rybniky.cz   www Subjekt je schopen jak komplexního zpracování projektu včetně realizace, tak jednotlivých kroků (poradenství, projekce, realizace).
3dzahrada.cz   www Zahradní stavby, okrasná a koupací jezírka3D návrhy, projekty a realizace zahrad
jezirkanaklic.cz   www Návrhy a realizace koupacích jezírek.
jezirka-shop.cz     www E-shop provozovaný firmou Jezírka-Brno.cz
 
 
Reklama