Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čisté jezírko s AQUAOZON - novou ekologickou technologií pro čištění vody

Údržba zahradního jezírka není zcela snadná. Provzdušňovací zařízení AQUAOZON zásobuje zahradní nádrž či jezírko kyslíkem a ozónem, a tak zabraňuje uvolňování nebezpečných plynů a usazování organických sedimentů, jež významně ovlivňují kvalitu vody.

Každý, kdo vlastní zahradní jezírko, může být právem hrdý na své malé vodní království. Jeho fauna a flora dodává zahradě na exotičnosti a živosti a pohled na něj uchvátí nejednoho z nás. Údržba zahradního jezírka ale ke snadným činnostem nepatří, což potvrdí nejeden jeho majitel. Působením vodních organismů a tepla dochází v jezírku k množení bakterií a sinic, což znamená nejen kalnou vodu plnou sinic a mikroorganismů, ale také svébytný odér, který veškerou krásu jezírka zazdí jako mávnutím proutku. Na trhu je k dispozici množství "čističek", čerpadel a filtrů, odsavačů kalů apod., ovšem historická zkušenost nám říká, že ta nejpřirozenější a nejjednodušší řešení bývají také ta nejúčinnější. Právě touto zásadou se řídili i pánové Richard Filipi a Antonín Rehák a na základě svých dlouholetých zkušeností ve spolupráci s kanadskými firmami Auquatech Environmental Systems a ACZO INDUSTRIES Limited sestrojili zařízení, jež pojmenovali AQUAOZON.

Jedná se o provzdušňovací zařízení, které zásobuje zahradní nádrž či jezírko kyslíkem a ozónem a tak zabraňuje uvolňování nebezpečných plynů a usazování organických sedimentů, jež významně ovlivňují kvalitu vody.

Principem AQUAOZONU je přívod miniaturních jemných bublinek kyslíku do jezírka, který tak zajišťuje neustálou cirkulaci vody, mísení teplotních pásem, čímž umožňuje rybám a hmyzu žít v celém sloupci vody. Přívod bublinek zajišťuje speciální, vysoce odolné potrubí (25 let životnosti je toho dostatečným důkazem), kde najdeme jemné, laserem vytvořené otvory, skrze něž je produkován nepřetržitý proud vzduchových bublinek. Toto potrubí doprovází ještě druhé, naplněné ekologicky nezávadným křemičitým pískem, které slouží jako zátěž. Veškerý proces provzdušňování tudíž probíhá ode dna, což má hned několik výhod - nejenže nezpůsobuje zákal, ale navíc stoupání bublinek ke hladině zajišťuje jejich rozpínání a spotřebu energie, čímž vodu mírně ochlazují. "Jak známo, čím je voda chladnější, tím více obsahuje kyslíku a ozónu, jež umožňují oxidační proces. Tento proces je vlastně jakési spalování za studena, které spotřebovává chemické sloučeniny obsažené ve vodě a v usazeninách, Tyto usazeniny se rozkládají přirozeným způsobem na sloučeniny nižšího řádu a následně se stávají potravou pro vodní organismy a živočichy," vysvětluje Ing. Antonín Rehák.

Provzdušňováním ale celý proces čištění jezírka nekončí. Jak název napovídá AQUAOZON disponuje i jinou funkcí. Do jezírka totiž prostřednictvím potrubí vhání společně s kyslíkem i malé množství ozónu. Ten je schopen zcela ekologicky působit proti růstu bakterií, plísní a hub v potrubí a jeho otvorech a zejména odbourávat vrstvu bahna na dně jezírka jeho oxidací. Navíc odstraňuje nežádoucí zápach a zabarvení vody. "Ozón používáme zejména pro jeho šetrnost k životnímu prostředí a všestrannost použití. Ne každý ví, že se běžně používá i jako dezinfekční prostředek k úpravě pitné vody, nebo tam, kde je zapotřebí odstranit kontaminaci vody," jmenuje možnosti využití ozónu ing. Rehák.

A jak vůbec AQUAOZON vypadá? Zařízení se skládá ze samotného provzdušňovače s regulací tlaku, který je umístěna v blízkosti jezírka a zapojena do elektrické sítě, a ze zmiňovaného potrubí. Na provzdušňovač je napojen rovněž generátor ozónu, který je součástí originální sady.

   

Díky malé spotřebě energie (max. 66W) jsou náklady kromě pořizovací ceny zařízení de facto nulové. Ekologickým a zároveň efektivním způsobem můžete čistit své jezírko celoročně a navíc bez námahy. Proč si tedy komplikovat život složitými procesy při jeho údržbě, když za sebe můžeme nechat pracovat přírodu. Věnujte svůj drahocenný čas raději odpočinku či posezení s blízkými na zahradě a nechte je obdivovat krásy vaší vodní říše.

Cena celého setu (tedy provzdušňovače AQUAOZON, generátoru ozónu, difúzního a přívodního PVC potrubí) je 20 449 Kč vč. DPH. Set je tedy výhodnější než nákup jednotlivých komponent. Zákazník si jej může objednat prostřednictvím formuláře na stránkách www.aquaozon.cz, na který mu odpovědí kvalifikovaní pracovníci a veškeré dotazy a požadavky s ním projednají.

Aquaozon - popis produktu

 
 
Reklama