Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

FRIALOC - revoluční uzavírací armatura z polyetylenu

To je chybějící člen v potrubních sítích z PE.

Uzavírací armatura z polyetylenu FRIALOC s inovačním „dvouklapkovým" systémem uzavírání. Trubky a armatury tvoří jeden homogenní celek bez přírub, bez těsnění a bez šroubů. FRIALOC se vyrábí v dimenzích d 90 až d 180 mm a je vhodná pro použití v potrubí PE 100, SDR 11.

Základní funkční princip šoupátek, klasických uzavíracích armatur v oblasti pitné vody, byl založen na stejném konstrukčním principu po mnoho desetiletí. Statistika poruch zveřejněná Německým sdružením plynárenského a vodárenského průmyslu (DVGW) ukázala, že se neustále objevují významné problémy uzavíracích armatur a jsou způsobené špatnou funkčností, korozí a nedostatečnou těsností.

Významný výrobce elektrotvarovek FRIATEC v Mannheimu proto vyvinul zcela novou a revoluční uzavírací armaturu z polyetylenu FRIALOC. Úplně novou konstrukci uzavírací mechaniky armatury FRIALOC představuje tzv. dvouklapkový systém. Geometrie klapek s obvodovým těsněním pružně reaguje na provozní podmínky. Se zvyšujícím se provozním tlakem dochází ke zvýšení těsnosti uzavření toku média. Minimální plocha těsnění pak redukuje biologické nánosy. Trubky s uzavírací armaturou tvoří po svaření jeden homogenní celek bez těsnění, bez přírub a bez šroubů.

V rámci zasíťování vodovodním potrubím se uskutečnila instalace této nové uzavírací armatury FRIALOC v obci Libouchec na severu Čech. Byly použity 3 ks na potrubí o průměru d 110 mm. Montáž prováděl Děčínský stavební podnik, s.r.o., Děčín. Dodavatelem materiálu byla firma Ptáček-Velkoobchod, a.s. Pardubice a provozovatelem jsou Severočeské vodovody a kanalizace Ústí nad Labem.

     

     

     

     

     

       

     

     

           


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...