Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ACO - specialista na odvodnění

Společnost ACO může svým zákazníkům nabídnout komplexní řešení včetně profesionálního servisu a návrhu. S návrhem, výběrem, instalací a údržbou liniového odvodnění zpevněných ploch Vám pomůže také nový ACO SERVIS 1.0, který je ke stažení na www.aco.cz v sekci Servis - Návody.

Každý projekt vyžaduje specifický přístup, jiné výrobky jsou vhodné k odvodnění budov a jiné k odvodnění míst s vysokou dopravní zátěží jako například dálnice.

ACO řešení odvodnění zpevněných ploch

Pokud je pro odvodnění parkoviště zvoleno liniové odvodnění, je velmi důležité vybrat správný typ, který splní požadavky hydrauliky i únosnosti. Zejména pokud jsou žlaby umístěné napříč komunikací a jsou pojížděny těžkými vozy a kamiony je důležité vybrat systém odvodnění, který snese jednak statické, jednak dynamické zatížení. Velmi vhodný je systém ACO Monoblock RD, který je vyroben jako monolit z polymerbetonu, snese vysoké zatížení a přitom má mnohem vyšší hltnost v porovnání s obdobnými štěrbinovými žlaby. Dodává se v šířkách 100, 150, 200 a 300 mm. Odvodňovací žlab ACO Monoblock RD přesvědčil svou vysokou kvalitou také pracovníky Ředitelství silnic a dálnic a lze ho tedy bez obav aplikovat také na silnice a dálnice ČR. Obdobným systémem s vysokou únosností je ACO PowerDrain, který má litinovou mříž a navíc speciální tlumící vložky, které omezují hlučnost při přejíždění žlabu. Dodávají se v šířkách 75, 125, 175 a 275 mm.


Monoblock RD na rychlostní komunikaci R4


Odvodňovací žlab ACO PowerDrain s tlumící vložkou a litinovou mříží

Samostatnou kapitolou je využití drenáží. Společnost ACO dodává několik druhů drenážních systémů, některé jsou vhodné k odvodnění budov, jiné k odvodnění silně zatěžovaných ploch jako jsou parkoviště, silnice a dálnice. Zde je kladen důraz na vysokou kruhovou tuhost, u silnic a dálnic v ČR je požadována SN 8 a tuto kruhovou tuhost splňuje včetně veškerých potřebných certifikací drenáž Strabusil SN 8, která má navíc šedý vnitřní povrch pro možnost kamerové zkoušky. Součástí systému jsou rovněž kontrolní a čistící šachty, které lze zakrýt Kanalizačními poklopy ACO - kompletní systém řešení od "A do Z".


Drenáž Strabusil SN 8

Než je voda z liniových odvodňovacích žlabů, příp. drenáží, zaústěna do kanalizace nebo vodoteče, je obvykle vyžadováno použití odlučovače lehkých kapalin. Z praxe je známo, že se velmi často instalují zařízení, které s sebou přináší vysoké provozní náklady, zejména instalace sorpcí. Při zanedbání údržby takovýchto zařízení dochází k opačnému efektu, čili takovému, že i neznečištěná voda procházející tímto zařízením je znečištěna ropnými látkami. Z těchto zkušeností se snaží společnost ACO vyvíjet výrobky, které jsou v souladu s normou ČSN EN 858 a zároveň snižují údržbu na minimum. K lapolům ACO Oleopator K a obtokovým ACO Oleopass nyní přibyla novinka pro rok 2011 - ACO Oleosmart. Jedná se o téměř bezúdržbový odlučovač s koalescenčním kanálem bez koalescenční vložky, kde se souběžně odlučují kaly i lehké kapaliny.


Odlučovač ropných látek Oleosmart
 
Rigo-fill inspect vsakovací galerie 2x40 m3, Hr. Králové

Předčištěná voda ze střech či zpevněných ploch může být dále vsáknuta do podloží (za předpokladu vhodných hydrogeologických podmínek) nebo zretenována. K tomuto účelu je možné navrhnout bloky Rigo-fill inspect, které mají inspekční tunel, který slouží k možné budoucí inspekci, příp. čištění vsakovací nebo retenční galerie. Ideálním doplňkem jsou integrované šachty Quadro- control stejných půdorysných rozměrů jako bloky, tzn., že je lze instalovat kamkoliv do vsakovací nebo retenční galerie. Lze je využít jednak ke zmíněné inspekci či čištění, ale i například pro umístění čerpadel pro zálivku apod.


ACO Stavební prvky spol. s r.o.
logo ACO Stavební prvky spol. s r.o.

Jako lídr na trhu hospodaření s dešťovou vodou a čištěním odpadních vod nabízí společnost ACO vždy řešení této problematiky. Kromě toho podporujeme také projekty v oblasti odvodňování zpevněných ploch a také dodávky stavebních prvků pro pozemní ...