Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nebezpečí skryté v rozvodech vody: bakteriální biofilmy

Bakterie jsou všudypřítomné a tak by nás jejich výskyt v pitné vodě neměl překvapit. Přesto není radno jejich výskyt v rozvodech nejen pitné, ale i užitkové vody podceňovat.

Nebezpečí skryté v rozvodech vody: bakteriální biofilmy

Vědci ze švédského Lundu před několika lety představili výsledky výzkumu zabývajícího se mikrobiálním osídlením vodovodních potrubí. V článku prezentovali zjištění, že sklenice pitné vody obsahuje téměř deset milionů bakterií.

Naprostá většina z nich lidskému organismu sice neškodí, přesto není radno jejich výskyt v rozvodech nejen pitné, ale i užitkové vody podceňovat. Za určitých okolností totiž může vzrůst jejich koncentrace, a odtud je už jen kousek k riziku nákazy a ohrožení lidského zdraví.

Bakterie jsou spojovány s vážnými onemocněními: zápalem plic, cholerou, tuberkulózou nebo salmonelózou.

Největším rezervoárem mikrobů je půda a voda. A zejména bakterie ve vodě by jako individuální jedinci měly jen pramalou šanci na přežití.

Za to, že v nestabilních ekosystémech dokážou dlouhodobě přežít, vděčí své jedinečné vlastnosti: schopnosti tvořit mnohovrstevnaté útvary, které se jmenují biofilmy.


EuroClean, s.r.o.
logo EuroClean, s.r.o.

Úprava vody a problémy spojené s úpravou a filtrací vody. EuroClean se specializuje na projekce, výrobu a dodávky technologických celků řešících nestandardní problémy investorů s vodou a vodním hospodářstvím.

 
 
Reklama