Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Septik vs. jímka: jaké jsou jejich plusy a mínusy?

Pojďme se společně podívat na klady a zápory septiků a jímek.

Se septikem ušetříte

Nejlepší septik je tříkomorový. V první části komory zůstávají pevné části odpadu, které se na dně postupně rozkládají. Přečištěná voda přeteče do druhé komory septiku, ve které dál probíhá postupný proces vyhnívání. Do třetí komory se dostane už čistá voda. Pročištěnou vodu můžete napojit na kanalizaci. Septik si můžete pořídit jak k trvale obytnému domu, tak na chatu nebo chalupu a není tak náročný na vyvážení. Při výběru septiku se zamyslete nad tím, do jakého prostoru chcete nádrž umístit. Podle toho si vyberte buď hranatý, nebo kulatý. Více informací zjistíte na nasejimky.cz. Každý septik má jiný způsob usazení, vždy je ale potřeba připravit dno jámy.

+ Se septikem ušetříte náklady na vývoz. Stačí, když fekální vůz objednáte 1x ročně.
+ Septik je skvělou volbou, pokud hledáte nádrž na odpadní vodu pro trvale obytnou nemovitost.
- Potřebujete stavební povolení. Pokud plánujete vodu vypouštět do kanalizace, pak si musíte sehnat také povolení vodoprávního úřadu.

Jímka nepotřebuje kanalizaci

Cokoli do jímky přiteče, to v ní i zůstane. Proto ji musíte nechat pravidelně vyvážet fekálním vozem. Do jímky se nejčastěji svádí voda z kuchyně, WC a koupelny. Jímka je ideálním řešením především pro rekreační objekty, jakými jsou chalupy a chaty. Je to z toho důvodu, že tyto objekty se využívají především na sezónu. Jímka se vám vyplatí také v případě, že byste měli jakýkoli problém s připojením k místní kanalizaci a získáním příslušného povolení.

+ Pořizovací náklady jsou levnější než v případě septiku.
+ Vlastníte rekreační objekt, ke kterému nevede kanalizace.
+ Nepotřebujete povolení.
- Jímku musíte častěji nechat vyvážet. Záleží na velikosti jímky a počtu uživatelů.

Septik vs. jímka: jaké jsou jejich plusy a mínusy?
 
 
Reklama