Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Č. Budějovice plánují stavbu science centra

České Budějovice plánují stavbu science centra, které má popularizovat vědu. Náklady na vybudování střediska jsou podle odhadů v řádech stovek milionů korun.

České Budějovice © Mikhail Markovskiy - Fotolia.com
České Budějovice © Mikhail Markovskiy - Fotolia.com

Science centrum by mělo stát v areálu českobudějovického výstaviště. Na projektu se spolu s městem bude podílet Jihočeský kraj a Jihočeská univerzita nebo českobudějovická vysoká škola technická a ekonomická. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek František Konečný (ANO).

"Science centrum má především přinést osvětu ve věci technického vzdělávání. Jde o to, aby mladí lidé viděli, jak funguje robotizace, jak fungují fyzikální a chemická pravidla nebo zákony," uvedl Konečný.

Podle něj současný trend vývoje společnosti směřuje k tomu, aby se veřejnost intenzivněji seznamovala se základními vědeckými postupy. Konečný proto považuje za nutnost, aby podobné centrum v regionu fungovalo. "Víme, že je velký problém sehnat technicky vzdělané studenty. Toto centrum by mělo pomoci zvyšovat počet uchazečů pro takové obory," řekl.

Science centrum v Českých Budějovicích by mělo sídlit v budově o několika patrech. Součástí objektu patrně bude i takzvané muzeum vody, které bude ukazovat koloběh vody v přírodě. Přesný termín zahájení výstavby objektu zatím ale není známý.

Vědecká centra pro neformální vzdělávání v Česku ročně navštíví přes 1,5 milionu lidí. Mezi největší zařízení tohoto druhu patří plzeňská Techmania, Svět techniky v Ostravě, iQLANDIA v Liberci a brněnské centrum VIDA!. Centra přitom nechtějí být vnímána jako zábavní parky, ale jako etablovaná vědecká pracoviště na poli technického a přírodovědného vzdělávání.

 
 
Reklama