Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zlín a Kroměříž zakázaly lidem kvůli suchu odebírat vodu z toků

Města Zlín a Kroměříž dnes zakázala lidem kvůli suchu odebírat vodu z tamních toků. ČTK to sdělili mluvčí radnic.

řeka Morava © Branislav - Fotolia.com
řeka Morava © Branislav - Fotolia.com

Stejný zákaz vydalo minulý týden také město Vsetín, již v červenci tak učinil Rožnov pod Radhoštěm, poté i Valašské Meziříčí na Vsetínsku.

Lidé ve Zlíně nemohou odebírat vodu z řeky Dřevnice ani z jejích přítoků. Zákaz se týká území krajského města včetně jeho místních částí. "Důvodem je dlouhotrvající nepříznivý stav na vodních tocích na území statutárního města Zlína," uvedla vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu Vladimíra Pavlovová. Lidé tedy nemohou brát vodu z toků k zalévání zahrad, napouštění nádrží či zavlažování sportovišť.

V řece Dřevnici je ve Zlíně voda jen těsně nad hranicí, případně i pod hranicí hydrologického sucha, která odpovídá hladině ve výšce 15 centimetrů. "Občasné srážky navýší hladiny toků jen přechodně a krátkodobě. Na drobných vodních tocích nebo některých jejich úsecích dochází k poklesu hladiny až pod hranici minimálního zůstatkového průtoku, následně pak i ke zhoršení kvality vody a tedy k negativnímu ovlivnění ekologické stability toků," uvedl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Odběr vody z vodních toků na území města a v jeho místních částech zakázala dnes také radnice v Kroměříži. I v tomto případě je důvodem dlouhodobé sucho, kvůli němuž klesly hladiny potoků, říček i řek zhruba na 40 až 60 procent měsíčního normálu.

Podle mluvčího kroměřížské radnice Jana Vondráška se zákaz týká odběru vody z řeky Moravy a z menších vodních toků Moštěnky, Hané, Kotojedky, Trňáku, Zacharky, Dolní Kotojedky, Věžeckého potoka, Popovického potoka, Wolfova splávku a Stonáče, a to včetně jejich přítoků. Stejně jako ve Zlíně, i v Kroměříži tedy lidé nemohou odebírat vodu na zalévání zahrad, napouštění koupališť nebo k zavlažování sportovišť.

 
 
Reklama