Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Praha dá čtvrt miliardy navíc na rekonstrukce vodovodní sítě

Praha dá svojí společnosti Pražská vodohospodářská společnost (PVS) navíc 250 milionů korun na rekonstrukce vodohospodářského majetku. V pátek o tom informoval magistrát.

© tuomaslehtinen - Fotolia.com
© tuomaslehtinen - Fotolia.com

Peníze město firmě převede v rámci využití rozpočtových přebytků z loňského roku, které v červnu schválili zastupitelé. "Není žádným tajemstvím, že pražská vodohospodářská infrastruktura je stará desítky let a vyžaduje rozsáhlé investice, abychom předešli haváriím a nuceným odstávkám," uvedla radní pro infrastrukturu Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

PVS měla do oprav vodovodů, kanalizací a dalšího vodohospodářského majetku letos původně investovat 1,4 miliardy korun. K tomu přispěla 550 milionů do pražského rozpočtu na probíhající dostavbu Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Protože má Praha z loňska velké rozpočtové přebytky, rozhodli v červnu zastupitelé o řadě projektů, které z nich podpoří. Součástí tohoto plánu je i vratka 250 milionů z příspěvku na dostavbu čistírny zpět na účet PVS, která tak na opravy bude moci letos dát 1,65 miliardy korun.

Mezi letošní investice patří například rekonstrukce kanalizací a obnova vodovodních řadů v Klapkově ulici v Praze 8 v celkové výši zhruba 120 milionů korun nebo kompletní rekonstrukce čerpací stanice Novodvorská v Praze 4 s náklady zhruba 35 milionů korun. Vodovodní síť je v Praze dlouhá zhruba 3500 kilometrů a velká část je ve špatném stavu. Během jednoho roku se opraví přibližně 25 kilometrů sítě.

PVS je stoprocentně vlastněná Prahou a stará se o vodohospodářskou infrastrukturu. Distribuci vody mají na starosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které vlastí francouzská firma Veolia. PVS do roku 2028 pronajímá vodovodní síť PVK. Podmínky smlouvy jsou dlouhodobě kritizovány jako nevýhodné, Praha se v minulosti několikrát pokoušela je změnit nebo smlouvu vypovědět. Současná garnitura přišla s plánem koupit od Veolie 100 procent akcií společnosti. Prozatím se město a PVK dohodly na podpisu dohody o budoucí spolupráci při provozu vodohospodářské infrastruktury.

 
 
Reklama