Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Problém s pitnou vodou pro Řím

Společnost Acea, která provozuje římský vodárenský systém, uvedla, že hladiny vody v nádržích zásobujících město dramaticky klesly v důsledku dvouletého období podprůměrných srážek.

Italské úřady kvůli dlouhému období sucha nařídily zastavit čerpání vody z jezera Bracciano nedaleko Říma. Hlavní město Itálie tak možná bude nuceno zavést na vodu přídělový systém, ačkoliv se jezero na zásobování Říma vodou podílí pouze 8 %. Zákaz čerpání vstoupí v platnost 28. července 2017.

Lago di Bracciano - hrozí ekologická katastrofa

Lago di Bracciano, leží 20 km severně od Říma, rozkládá se na 56,76 km², dosahuje hloubky 165 m a leží v nadmořské výšce 160 m. Jezero vzniklo sopečnou činností spojením několika vyhaslých sopek a je i turistickým cílem a rekreační oblastí. Protože slouží zároveň jako nádrž na pitnou vodu pro město Řím, je od roku 1986 pod kontrolou, je přísně zakázáno používání motorových člunů a pro všechny okolní města byl vybudován centralizovaný kanalizační systém. Díky tomu je Bracciano jedním z nejčistších jezer v Itálii.
Původně byly zdrojem vody pro jezero i tři malá jezera na východě, která se nacházela výše, dnes z nich zbývá jen jedno malé jezero Martignano. Dnešním hlavním zdrojem je dešťová voda, která přitéká z kopců kolem kotliny a také napájí nesčetné podzemní prameny v jezeře.
Zainteresovaní hydrologové, ekologové a geologové se shodli na konferenci letos v březnu na tom, že nebezpečí je skutečné. Vodní hladina jezera Bracciano jen za poslední dva roky klesla o téměř 6 stop. S poklesem hladiny hrozí vážné nebezpečí usazování a ohrožení vodní i pobřežní flory a fauny.
Nicola Zingaretti, jenž stojí v čele regionu Lazio, uznává, že hladina jezera Bracciano příliš klesla a hrozí ekologická katastrofa, ale podle něj měla společnost Acea čas na to, aby nalezla řešení této situace.

Vodovodní síť v Itálii je zastaralá a s velkými ztrátami vody

Acea uvádí, že respektuje smlouvu o koncesi na řízení hydrologických služeb z června 1990 a rozhodnutí úřadů zastavit čerpání z jezera Bracciano kritizuje a uvádí jej jako důvod zavést střídavé dodávky, které se dotknou 1,5 milionu Římanů. Zároveň poukazuje na to, že vodovodní síť v Itálii, která měří asi 425.000 kilometrů, je velmi zastaralá, ztráty jsou kolem 39 %, v Římě 44 % a podle odhadů expertů by si její modernizace vyžádala pět miliard eur.

Klimatické změny a neefektivní zavlažování polí a skleníků
Jako důvod poklesu hladiny se uvádějí klimatické změny, kdy vlivem oteplování se více vody odpařuje a spadne menší množství srážek, ale také zemědělství. Vzhledem k bohaté sopečné půdě a mírnému podnebí je tato oblast dodavatelem čerstvého ovoce a zeleniny pro Řím. Problém je v tom, že otevřená pole a skleníky jsou zavlažovány vodami z jezera a mnohdy z nelegálních vrtů až 1500 stop hlubokých. Na březnové konferenci v Anguillari upozorňovali odborníci na neefektivitu tohoto způsobu zavlažování, kdy se ztratí až 60 % vody.

 
 
Reklama