Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Více než dvě miliardy lidí nemají zaručený přístup k pitné vodě

Téměř 1/3 světové populace, 2,1 mld. lidí, nemá podle nové studie OSN doma spolehlivě pitnou vodu. Jen 1/4 obyvatel Země (1,9 mld.) má toalety s napojením na kanalizaci a systém úpravy odpadních vod.

ilustrační obrázek © africa - Fotolia.com
ilustrační obrázek © africa - Fotolia.com

Informovaly o tom Světová zdravotnická organizace (WHO) a dětský fond OSN (UNICEF).

Mnoho z uvedených 2,1 miliardy lidí sice přístup k pitné vodě má, ale někdy pro ni musí chodit do vzdálených míst. Mnoho dalších pije nefiltrovanou vodu přímo z potoků nebo jezer. Zhruba 844 milionů lidí nemá k dispozici ani takovéto často nejisté zdroje pitné vody.

Kromě toho téměř 900 milionů lidí na celém světě vykonává svou potřebu ve volné přírodě. Mnohde chybí i mýdlo a voda k umytí rukou ve školách a v nemocnicích.

"Čistá voda a likvidace odpadních vod by neměly být privilegiem bohatých a lidí žijících ve městech," citovala dnes agentura DPA generálního ředitele WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse. "Všechny země mají povinnost postarat se o to, aby to měl každý obyvatel k dispozici," dodal šéf WHO. Upozornil, že znečištěná voda a nezlikvidované výkaly mohou šířit nemoci, a to i smrtelné.

Každý rok zemře podle údajů OSN na průjmová onemocnění 361.000 dětí mladších pěti let. Většinou jde o následek zamořené pitné vody, která může vyvolat choleru a další nemoci.

Mezi rozvojové cíle patří i zajištění pitné vody a vlastních toalet všem obyvatelům planety do roku 2030.

 
 
Reklama