Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Možné zdravotní riziko pití vody z měděné nádoby

Používat měděné nádoby na vodu jako zdroj dodatečného přívodu mědi do organismu považuje Státní zdravotní ústav za nevhodný a pro zdraví rizikový nápad.


ilustrační foto © pkproject - Fotolia.com
Upozornění Státního zdravotního ústavu – Národního referenčního centra pro pitnou vodu na možné zdravotní riziko pití vody z měděné nádoby

Na naše pracoviště se obrátil spotřebitel s dotazem, zda je opravdu zdraví pro spěšné pít vodu z měděné nádoby a kolik takové vody by se mělo vypít. Dotaz vychází z internetové nabídky na prodej nové měděné nádoby (konvice) určené pro pitnou vodu, přičemž prodejce uvádí řadu zdravotních benefitů.

V nové nádobě nebo tam, kde je voda vůči mědi agresivní (korozivní), může koncentrace vody v nádobě již po několika hodinách přesáhnout koncentraci 1 mg/l (povolený limit v pitné vodě), což je množství, které u některých druhů vod již způsobuje nepříjemnou chuť vody a které již může být pro děti a některé vnímavé osobě toxické (projevující se nevolností nebo zvracením).
Aby spotřebitel věděl, kolik asi mědi s vodou při použití měděné nádoby přijímá, musel by provést sérii pokusů s různou dobou stagnace (stání) vody v nádobě a vodu pak nechat v laboratoři analyzovat.

Závěr SZÚ

Používat měděné nádoby na vodu jako zdroj dodatečného přívodu mědi do organismu považujeme za nevhodný a pro zdraví rizikový nápad. V závislosti na kvalitě používané vody a době stání vody v nádobě se může obsah mědi ve vodě pohybovat od setin miligramu (v 1 litru), což je vzhledem k doporučenému přívodu cca 1 mg/den zcela zanedbatelné množství, až po koncentrace v řádu několika miligramů (v 1 litru), což již může vnímavým osobám a dětem způsobit zdravotní potíže. Při vypití 1-2 litrů vody denně se tím několikanásobně překročí doporučený a bezpečný denní příjem, což představuje zdravotní riziko zvláště pro osoby s poruchou metabolismu mědi. Argumentaci prodejců nádob o výhodách považujeme za zavádějící.

Celé Upozornění Státního zdravotního ústavu – Národního referenčního centra pro pitnou vodu na možné zdravotní riziko pití vody z měděné nádoby.

 
 
Reklama