Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Diskuze k zpoplatnění odvádění srážkových vod do veřejné kanalizace

Odstranění výjimek ze zpoplatnění odvádění srážkových vod je cestou, jak účinně motivovat k tolik potřebnému zasakování srážkových vod v místě dopadu na místo jejich odvádění kanalizací.


ilustrační foto © Gina Sanders - Fotolia.com

Jednou z hlavních výzev při řešení negativních následků sucha je lepší hospodaření s dešťovou vodou, která je v naprosté většině případů odváděna buď přímo oddílnou kanalizací do vodních útvarů či jednotnou kanalizací na místní čistírnu odpadních vod a následně do vodotečí. Díky této praxi tak v současné době čistírny odpadních vod v České republice čistí zhruba dvojnásobné množství vody, než je spotřeba vody pitné.

Podnikatelé platí dvakrát

Za subjekty nemající povinnost dle zákona o vodovodech a kanalizacích platit za odvádění srážkových vod (vlastníci dálnic, silnic, místních a účelových komunikací veřejně přístupných, ploch drah celostátních a regionálních, ploch nemovitostí určených k trvalému bydlení a domácností) ovšem platí v konečném důsledku poplatky za čištění dešťových vod občané a podnikatelé napojení kanalizací na čistírny odpadních vod v cenách stočného, přestože žádné srážkové vody do kanalizace nevypouštějí nebo dokonce v případě podnikatelů za srážkové vody platí.

Rozdělení stočného na dvě složky, odvádění splaškových vod a odvádění dešťových vod je běžný přístup v řadě zemí jak na západ, tak i na východ od ČR.

„Je třeba zrušit výjimky ze zpoplatnění v zákoně o vodovodech a kanalizacích. Když budou platit všichni, mnozí si rozmyslí, zda nechají vodu stékat do kanalizací, anebo ji použijí dál,“ řekl předseda Asociace pro vodu ČR David Stránký pro časopis Priorita 5/2017 *)

Téma Dešťová voda na TZB-info

Pozn. redakce:
*) Původně v časopise Priorita 5/2017 bylo uvedeno, že tento komentář řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. MŽP nás informovalo, že v dalším čísle Priority a v el. Newsletteru OPŽP bude uveřejněna následující oprava:
V minulé Prioritě jsme nedopatřením připsali panu ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi tato slova: „Je třeba zrušit výjimky ze zpoplatnění v zákoně o vodovodech a kanalizacích. Když budou platit všichni, mnozí si rozmyslí, zda nechají vodu stékat do kanalizací, anebo ji použijí dál.“ Tato slova avšak nepronesl pan ministr Richard Brabec ale předseda Asociace pro vodu ČR David Stránký. Za chybu se omlouváme.

Vzhledem k této informaci jsme v původním článku opravu již provedli a u citace uvedli pana Davida Stránkého.

 
 
Reklama