Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

MŽP vyhlásí v srpnu novou Dešťovku, bude v ní 200 milionů Kč

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyhlásí 7. srpna druhou vlnu dotačního programu Dešťovka na využití srážkové a odpadní vody v domácnosti i na zahradě. Žádosti bude přijímat od 7. září.

Dešťová voda © Twister - Fotolia.com
Dešťová voda © Twister - Fotolia.com

Rozpočet bude tentokrát 200 milionů korun, tedy zhruba dvojnásobek proti pilotní výzvě. ČTK to dnes řekla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.

Programem chce stát bojovat proti plýtvání vodou a proti suchu. V první výzvě, která se uskutečnila v květnu, byly peníze vyčerpány za 28 hodin. Velký zájem je očekáván i nyní. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) bude nově vyčleněné peníze rozděleny na dvě části: "Polovina půjde pouze do suchých oblastí. V nich jsme stanovili například podmínku, že v uplynulých třech letech tam nastal minimálně jednou kritický nedostatek vody," řekl v pondělí v České televizi.

Bližší informace k druhé vlně Dešťovky zveřejní ministerstvo až před jejím vyhlášením, uvedla Pospíšilová. V první výzvě byl největší zájem o peníze na systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. O ně si zažádalo přes 1700 domácností.

Dotace z programu mohli čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních. Stát podpořil zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování záchodů a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.

 
 
Reklama