Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Porovnání konstrukce suchoběžného a mokroběžného vodoměru

(obecně známého jako neovlivnitelný vodoměr) Jaké jsou rozdíly? A co Vám přinesou?

I přesto, že bytové vodoměry těchto konstrukcí se vyrábějí již několik desetiletí, stále o nich panují zažité mýty, a to nejen mezi laickou veřejností. Bohužel se pak může stát, že ze zažitých „polopravd “ nevyberete pro Váš účel nebo problém ten správný vodoměr. Navíc dodavatel vodoměrů bude s radostí těžit z Vaší „neznalosti“. Obecně: Bytový jednovtokový vodoměr měří protečené množství vody a toto množství se ukazuje na mechanickém válečkovém počítadle nebo na LCD display. Při odběru vody, která proudí skrz těleso vodoměru, proud otáčí lopatkovým kolem (turbínkou) a následně se rotační pohyb přenáší do počítadla.
Konstrukce se pak liší způsobem přenosu otáček z lopatkového kola a prostředím, ve kterém „pracuje“ počítadlo.

Proč se říká suchoběžný vodoměr nebo mokroběžný vodoměr?
Záleží na tom, v jakém prostředí pracuje počítadlo - převodový mechanismus. Pokud počítadlo „běží - točí se“ v suchém prostředí (bez vody), mluvíme o suchoběžném vodoměru. V případě, že převodový mechanismu “běží – točí se“ v mokrém prostředí (ve vodě), jedná se mokroběžný vodoměr.

Informace o rozdílech mezi suchoběžnou a mokroběžnou konstrukcí vodoměru.


Maddeo CZ s.r.o. - přesné vodoměry a měřiče tepla
logo Maddeo CZ s.r.o. - přesné vodoměry a měřiče tepla

Společnost Maddeo CZ s.r.o - přesné vodoměry a měřiče tepla a služby pro bytové domy, v roce 2017 rozšiřuje sortiment o další významné evropské značky, které vynikají svými významnými parametry a překonávají zažité standardy.

 
 
Reklama