Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dotace na nové domovní ČOV a nové zdroje pitné vody

Ministr Brabec dnes při své návštěvě Vysočiny a jižních Čech předal rozhodnutí o dotační podpoře 6 obcím na Táborsku a Havlíčkobrodsku.

Program pro obce na domovní čistírny vod se 100 mil. Kč běží do 30. listopadu 2017

Dotace téměř 3 mil. Kč míří do Košína, kde díky ní obec postaví 28 DČOV a na kanalizaci se tak nově připojí 30 domácností. Dotaci MŽP poskytuje z Národního programu Životní prostředí, v němž pro obce loni spustilo úplně nový dotační titul na řešení splaškových vod.
Dalších 4,3 mil. korun půjde do pětice obcí na Havlíčkobrodsku a Žďársku, které je využijí na posílení zdrojů pitné vody pro své občany. Peníze obce získají z dotačního programu, který MŽP loni nově spustilo pro města a obce v rámci boje s klimatickou změnou a se suchem.

„Chceme podpořit nakládání s odpadními vodami tam, kde není možné efektivní řešení na centrální čistírně odpadních vod. Jde nám o takzvané decentralizované čištění, které je za určitých podmínek efektivnější než nákladná výstavba rozlehlých stokových systémů,“ upřesňuje ministr Brabec.

300 milionů na posílení zdrojů pitné vody do konce června 2017

Pětice obcí na Havlíčkobrodsku nyní získá 4,3 mil. korun z prostředků Národního programu Životní prostředí na budování nových zdrojů pitné vody. Jedná se vesměs o obce, které se v suchých letních měsících v předchozích letech potýkaly s akutním nedostatkem pitné vody pro své občany.

Dotaci z programu MŽP aktuálně získá např. obec Žižkovo Pole, které prostředky využije na novou vrtanou studnu či novou šachtovou studnu.
Radostín zase napojí stávající průzkumný vrt na vodovodní řad obce, díky čemuž zajistí pro své obyvatele dostatek pitné vody i pro suché letní měsíce. Současný průzkumný vrt vystrojí a na vodárenskou soustavu obce napojí i Lučice a dotaci na studny či vrty získají rovněž obce Vepříkov nebo Vilémovice na Havlíčkobrodsku.

Tento dotační titul by si neměly nechat ujít zejména obce a města, které již nyní mají problémy zajistit dodávky kvalitní pitné vody pro své obyvatele. Na projekty zcela nových anebo zvýšení kapacit nedostatečných veřejných zdrojů pitné vody mohou až do konce června žádat až o 80% dotaci. Minimální výše dotace na jeden projekt činí 100 000 korun, maximální výše 3 miliony korun,“ říká ministr Brabec.

 
 
Reklama