Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Praha jedná s Veolií o koupi Pražských vodovodů a kanalizací

Praha jedná s francouzskou firmou Veolia o možné koupi Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), které Veolia ovládá. Na dotaz ČTK to řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

"Zatím se o té možnosti bavíme a jedná se spíše o dlouhodobý výhled," uvedla primátorka. "Podle mě je správné, aby strategické společnosti ovládalo město. Můžeme mít kontrolu nad nejdůležitějšími komoditami a regulovat jejich cenu," doplnila. Primátorka plánuje vytvořit holding firem, v nichž má město většinový podíl, nebo které ovládá. Jde mimo jiné o Pražskou plynárenskou, Pražskou teplárenskou nebo Pražskou energetiku.

Praha se dosud dožadovala buď zkrácení smlouvy do roku 2020, případně 2022, nebo finanční kompenzace.

Hospodaření s vodou v Praze provázejí složité smluvní vztahy, o jejichž nevýhodnosti se diskutuje řadu let. Sítě provozuje firma Pražské vodovody a kanalizace, kterou v 90. letech od státu koupila Veolia. Ta distribuuje vodu v Praze a vybírá poplatky od uživatelů. Vodovodní síť má na základě dodatku z roku 2013 pronajatou do roku 2028. O nutnosti revize smlouvy mluví vedení Prahy v čele s ANO od začátku působení na magistrátu. Na začátku loňského roku se kvůli tomu obrátili na Evropskou komisi.

    Co k současnému vyjádření primátorky říkají jednotlivé strany na radnici?
  • Trojkoalice/STAN: Podle radní Jany Plamínkové byla připravena bránit se i žalobou. "Měla jsem jinou představu, ale ta zjevně nedojde naplnění," řekla dnes radní. "Obávám se toho, abychom za vysokou cenu nekoupili pouze minoritní podíl. Smysl by mělo odkoupení sto procent akcií za dobrou cenu," doplnila.
  • TOP 09: "Primátorka nepřišla s ničím objevným. Město by skutečně mělo vlastnit strategické zdroje. Ale dva roky u vlády s tím vůbec nic nedělá," myslí si opoziční zastupitel Jiří Nouza.
  • Piráti: Záležet prý ale bude na podmínkách obchodu, především na ceně. "Chtěli bychom se vyvarovat toho, aby nás okradli podruhé," řekl na adresu Veolie zastupitel Mikuláš Ferjenčík.
  • ODS: nesouhlasí s vytvořením "megaholdingu" firem. "Stát ani město není dobrým hospodářem," reagoval předseda pražské ODS Filip Humplík.

Rozhovor o tom, jak vznikl současný model obchodu s vodou. Co se stalo s vodou: Rozhovor o vodě s panem Veselovským pro DVTV proběhl 6.12.2016, hostem byl Ing. Radek Novotný, autor projektu Pravda o vodě.cz
Koncerny koupily vodárny za desítky miliónů. Zpět je prodají městům za miliardy.

O původní privatizaci vodáren a nynější zbytečně vysoké ceně vody jsme již psali. Ale nyní vzniká nová situace, jak píše projekt Pravda o vodě. Voda je volebně vděčné téma. Proto pozor na další tunely. Při „de-privatizaci“, tj. vrácení vodáren do rukou obcí, probíhá vlastně totéž jako při „privatizaci“, jen směr vodáren je opačný. Zisky opět nekončí u obcí a občanů. Končí u stejných struktur, jak při „privatizaci“. Koncerny „legálně“ vydělají desítky miliard, část ze zisku skončí u zákulisního politického establishmentu a drobné dostanou také místní oligarchové, kteří řídí komunální struktury.
Pokud podstata „de-privatizace“ nebude odhalena v médiích hned na počátku, tak vše, co je výše uvedeno, zaplatí lidé a další generace v ceně vody a z daní (z veřejných rozpočtů). Hlavní volebním tématem bude VRÁCENÍ VODY DO RUKOU OBCÍ. Na tom není nic špatné do té doby, dokud nevíte, že se provozní části podniků mají odkupovat za nehorázné ceny. Establishment i koncerny ví, že pokud chtějí na vodě opět vydělat, tak nejvíce dostanou, pokud vše prodají městům co nejdříve.

 
 
Reklama