Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Legionella v České republice

Poslední dobou je o této zákeřné bakterii slyšet stále více. Objevuje s v bytových domech, hotelích i ve welness centrech.

Legionelly se vyskytují ve vodním prostředí a nejvíce se jim daří v teplých a vlhkých místech. Nalezeny byly ve vodě, na rostlinách, v deštných pralesech, nebo v mořské vodě. Ideální rozmezí teplot pro legionellu je 20-45°C. Při vyšších teplotách než cca 72°C legionella nepřežívá. Při nižších teplotách se nemnoží, ale přežívá ve "spánku".

Legionella se v neškodných koncentracích běžně nachází ve vodovodních systémech. Problém nastává, když se přemnoží. K tomu nejvíce dochází ve špatně udržovaných rozvodech, kde není zajištěna dostatečná cirkulace vody. Na místech, kde voda stojí, vznikají úsady, ve kterých se legionellám daří. Rozvody jsou často desítky let staré a poslední sanaci ani nepamatují. Provozovatelé tím dávají legionelle zelenou.

Známá je kauza z hotelu na Zlínsku, kdy jeho provozovatel odmítl zařízení uzavřít i přes potvrzení legionelly. Dopustil se tak ublížení na zdraví jednoho z ubytovaných a byl odsouzen na čtyři roky odnětí svobody.

V létě 2016 legionella řádila na několika místech v Praze. Zasáhla Prosek, kde bylo podle vyjádření radnice Prahy 9  naměřeno dokonce stonásobné překročení povoleného limitu. Stalo se tak v teplé vodě v bytě ve Vysočanské ulici. Problém zde byl naštěstí rychle vyřešen instalací generátoru chlordioxidu od společnosti EuroClean s.r.o.. Za několik měsíců pak legionella trápila Letňany, kde v Příborské ulici naměřili přibližně desetinásobek povolených limitů. Další výskyt bakterie hygienici potvrdili v ulicích Anderleho a Doležalova na Černém Mostě. Zvýšené množství této bakterie bylo dále naměřeno v rozvodech teplé vody ve dvou domech v pražské Novodvorské ulici. Mimo Prahu se legionella v poslední době objevila v Mostě, Přerově, Ostravě, Liberci a Rychnově.

Stav začíná být alarmující. Provozovatelé potrubních systémů by měli více dbát na jejich údržbu. Velmi se také osvědčuje periodická chemická dezinfekce vody například chlordioxidem (oxid chloričtý).


EuroClean, s.r.o.
logo EuroClean, s.r.o.

Úprava vody a problémy spojené s úpravou a filtrací vody. EuroClean se specializuje na projekce, výrobu a dodávky technologických celků řešících nestandardní problémy investorů s vodou a vodním hospodářstvím.

 
 
Reklama