Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vesnické domečky skrývají saunový svět

V nejstarších lázních na území Německa se v roce 1982 podařilo nalézt nový termální pramen. Areál v Jordanbadu se rozrostl a v roce 2015 prošel komplexní rekonstrukcí jak z důvodu modernizace, tak pro navýšení současné i budoucí kapacity.



Saunová vesnička se dnes skládá z velké infuzní fauny, která je určena pro 110 až 120 osob, a k tomu přináleží ještě „bylinková“ aromatická sauna se saunou vyhřívanou vlastním topeništěm (krbem). Obě jsou určeny pro cca pětadvacet lidí.

Celý lázeňský areál nepatří mezi nejmenší, architekti Jeschke Architektur&Planung GmbH vsadili na civilní, nikoliv průmyslový vzhled. Jednotlivé objekty jsou ztvárněny jako „domečky vesnice“, s typickými sedlovými střechami. Za nejnáročnější prvek architekti považovali komplexní sestavení jednotlivých objektů v udaných proporcích a zaplnění „meziprostorů“, tak aby byla zajištěna celková estetika místa a kvality sauny.

Lázně v Jordanbadu vynikají mimo jiné úsporným provedením energetického provozu. Elektrickou energii a teplo generuje CHP jednotka, která kompletně pokrývá místní spotřebu elektřiny a energie potřebné na nadstandardní ohřev vody. Těmito prostředky (zkapalněný plyn o teplotě 260 °C v termálním výměníku, ohřátý olej) je energie rozváděna potrubím k jednotlivým speciálně uzpůsobeným místům.

Jak architekti zvládli vyřešit přechod z vyhřáté sauny do vnějšího světa? Podrobnosti o saunové vesničce se dozvíte v článku na portále ESTAV.cz.
 
 
Reklama