Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Video: Zachycování dešťové vody do podzemních nádrží

Zachycení a využití je jistě nejperspektivnější způsob hospodaření se srážkovými vodami. Pro celoroční provoz je ideální využít podzemní nádrže. Konkrétní řešení doporučil Ondřej Samek ze společnosti Nicoll.

Plastové nádrže mají velkou výhodu z hlediska manipulace a rychlosti montáže. Monolitické samonosné nádrže se nemusí obetonovávat a oproti svařovaným nádržím přináší značnou úsporu na armování, bednění a vlastním betonu. Uložit menší nádrže je možné v několika lidech ručně. Větší nádrže vyžadují instalaci pomocí stavební mechanizace. Pro nádrže méně únosné, např. sklolaminátové, svařované nebo vyrobené z polypropylenových desek k obetonování, je instalace složitější. Je vhodné si tedy také spočítat náklady na armování, bednění a betonáž a taky na cenu práce a stavební mechanizace. Instalace méně únosných nádrží je také časově náročnější.

Spotřeba vody v domácnosti je asi 130 l/os. za den a procentuální rozdělení jednotlivých činností je vidět v grafu na obrázku. Srážkovou vodou lze nahradit spotřebu pitné vody do výše přibližně 50%, pro všechny činnosti v pravé části grafu. Je naprosto zbytečné splachovat toalety vodou pitnou, podobně i úklid vč. praní prádla a zavlažování zahrady lze realizovat vodou nepitnou. Ideální řešení pro celoroční využívání dešťové vody ze střech 100 až 200 m2 v domácnosti (např. WC) i v zahradě jsou podzemní samonosné nádrže COLUMBUS®.

Tyto nádrže jsou monolitické konstrukce, vyrobené v rotačních formách z kvalitního polyetylenu. Masivní žebrová konstrukce bez jakýchkoliv svarů zaručuje dokonalou statickou pevnost a těsnost, nádrže není třeba obetonovávat a s litinovým poklopem jsou pojízdné osobními auty. Na to vše poskytujeme bezkonkurenční záruku 15 let, životnost je prakticky neomezená.

Velmi důležité je zvolit správnou velikost nádrže. Ta se odvíjí od plochy odvodňované střechy a počtu srážek v dané lokalitě. Typ nádrže dále závisí na geologických podmínkách a také na účelu využívání dešťové vody (zda ji chcete využívat pouze pro zálivku zahrady, nebo chcete užitkovou vodou nahradit pitnou vodu například pro splachování toalet v domě).

S orientačním výpočtem velikosti pomůže online kalkulátor.
 
 
Reklama