Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vícestupňová čerpadla s dlouhou životností

V září 2015 uvedla skupina KSB na trh rozšíření již řadu let osvědčené konstrukční řady Multitec. Nové vysokotlaké čerpadlo DN 200 bude k dispozici se čtyřmi různými hydraulickými systémy a se dvěma až šesti stupni.

Je dimenzováno pro tlak v tělese až do 40 bar a je určeno pro použití v zásobování vodou, zavlažování, zvyšování tlaku nebo pro hašení. Jeho maximální dopravní výška činí téměř 400 m a nejvyšší průtok je až 850 m³/h.

Jako pohony se používají výhradně čtyřpólové třífázové motory až do maximálního výkonu 1.000 kW. Oproti rychloběžným agregátům s menšími světlostmi mají nová čerpadla tu výhodu, že při 1.450 (50 Hz), respektive 1.750 (60 Hz) otáčkách dosáhnou stejný maximální průtok. Přitom jsou ale mnohem tišší. Díky nižším otáčkám dochází i k menšímu opotřebení a to se pozitivně projeví na délce provozní životnosti a také na účinnosti. Energetická účinnost, dlouhá životnost a snížené emise hluku jsou velmi žádány zákazníky v sektoru vody.

Maximální dovolená teplota čerpaného média by neměla překročit 60 °C. Tělesa čerpadel s hmotností až 1,6 t jsou vyrobena z tvárné litiny a oběžná kola z bronzu. Pro dosažení co možná největší rozmanitosti jsou pro těsnění hřídele k dispozici různé jednoduché mechanické ucpávky nebo měkké ucpávky. Rozváděcí kola, která se mohou dodávat z šedé litiny nebo bronzu, jsou na přechodových místech chráněna těsnicími kruhy před opotřebením. Hřídel čerpadla je na obou stranách uložen v kuličkových ložiscích.

Díky silnému dimenzování, hydraulickým systémům s optimalizovaným prouděním a vyměnitelným opotřebitelným součástem nabízí Multitec DN 200 vysokou provozní bezpečnost a příznivé náklady na energii a údržbu. Čerpadlo Multitec se dodává jak v horizontálním, tak i ve vertikálním provedení. Prvních dvanáct agregátů nového typu dodá francouzský závod výrobce v Châteauroux pro vodní projekt v Alžírsku.

Nízké otáčky umožňují čerpadlu Multitec DN 200 dlouhou životnost a velmi tichý chod.
Nízké otáčky umožňují čerpadlu Multitec DN 200 dlouhou životnost a velmi tichý chod.

 
 
Reklama