Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda schválila koncepci lepšího hospodaření s vodou

Vláda schválila koncepci, která by měla vést k lepšímu hospodaření s vodou. Receptem na boj proti suchu by mělo být lepší zavlažování, využití dešťové vody, šetření s vodou a její zadržování.

Dokument obsahuje přes 50 úkolů pro ministerstva a úřady, počítá i se zvýšením poplatků za odběr podzemní vody. "Popisujeme v něm více než 50 konkrétních úkolů, které lze okamžitě realizovat," řekl dříve ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zároveň podle něj bude nutné vypracovat podrobné plány, ty budou hotovy až v letech 2016 nebo 2017. Mezi dlouhodobými úkoly je například předpověď spotřeby vody v Česku v příštích 20 letech.

"Chceme definovat, které katastry budou přímo zasažené suchem, jakým způsobem tam třeba pro zemědělce přivedeme vodu na zavlažování. Nebo se chceme zabývat tím, jestli bychom neměli daleko lépe využívat například dešťovou vodu, mít nějaké absorpční kapacity, které pak umožní zavlažování zahrad, napouštění bazénů," uvedl Jurečka.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) dokument také počítá se zásadní změnou vodního zákona, která by pokládala sucho za stejnou katastrofu, jako jsou povodně. "Česká republika je připravena na povodně, ale není připravena na sucho, které by bylo katastrofické," řekl již dříve. Jedním z opatření by mělo být i zvýšení ceny za odběr podzemní vody, která je v Česku nyní levnější než povrchová.

Ministerstva zemědělství a životního prostředí by měla také připravit webový portál, kde by informace o stavu sucha a zásobách vody uváděla. Ministerstvo školství by mělo pomoci se vzděláním a osvětou dětí i veřejnosti o šetření a nakládání s vodou.

Materiál zahrnuje také potřebu obnovení letecké hasičské služby, která by kontrolovala lesní požáry. Jurečka dříve ČTK řekl, že jedná s ministerstvy vnitra a obrany, jestli by službu zajistila například v rámci výcviku pilotů. Ministerstvo vnitra ale podle vládního dokumentu chce, aby službu zajistilo ministerstvo zemědělství.

Ministerstvo zemědělství bude zvažovat možnost rekonstrukcí a odstranění sedimentů z přehrad, aby se zvýšily jejich retenční schopnosti, budovat by se měly také nové malé nádrže, které by vodu zadržely. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se měly stavět hlavně mokřady a rybníky.

Letošní sucho podzemní vody citelně zasáhlo. Podle nedávných údajů Českého hydrometeorologického ústavu je v 35 procentech vrtů silné nebo mimořádné sucho.

 
 
Reklama