Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební inženýři protestují proti prodeji bazénu hotelu Thermal

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) a Český svaz stavebních inženýrů (ČSSI) důrazně protestují proti plánu prodat bazén karlovarského hotelu Thermal.

Shodli se na tom na konferenci Městské inženýrství, která se konala už podvacáté právě v hotelu Thermal. Podle inženýrů bazén k hotelovému komplexu Thermal neoddělitelně patří.

Hotel Thermal je v majetku státu, bazén nabídlo k prodeji ministerstvo financí. Pro hotel je totiž jeho provoz ztrátový. Lhůta po podání nabídek na koupi bazénového komplexu skončila v pondělí odpoledne, zájem projevil jeden kupec. Nabídku ministerstvo financí otevře zřejmě příští týden.

Podle prohlášení ČKAIT a ČSSI je bazén jedním ze symbolů lázeňského města Karlovy Vary. "Nechceme, aby se komplexy, které přetrvaly 40 let fungování jako architektonický celek, parcelovaly," řekl dnes na konferenci předseda ČKAIT Pavel Křeček.

Obavy z důsledků prodeje bazénu má město Karlovy Vary, které chce požádat ministerstvo kultury, aby komplex budov hotelu Thermal prohlásilo za kulturní památku. "Hotel Thermal byl už od prvopočátku koncipován přímo jako sídlo filmového festivalu a současně jako velmi luxusní hotel s komplexní balneologickou péčí. Takto funguje dodnes a myslím, že by to tak mělo být zachováno i do budoucna," uvedl primátor města Petr Kulhánek (KOA).

Komplex hotelu Thermal byl postaven ve funkcionalistickém stylu v letech 1967 až 1976 podle návrhu českých architektů manželů Věry a Vladimíra Machoninových. Hotel navrhli pro pořádání Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

 
 
Reklama