Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Praha vloží do opravy vodovodní infrastruktury 2,6 miliardy korun

Praha plánuje letos vložit do obnovy vodohospodářské infrastruktury až 2,56 miliardy korun. Peníze by měly jít na obnovu vodovodních řadů, rekonstrukci kanalizace nebo na opravy na vodojemech. ČTK to zjistila z materiálu, který schválili radní hlavního města.

Praha z nájmu vodovodní sítě Pražské vodohospodářské společnosti (PVK) získá za loňský rok zhruba 1,4 miliardy. Z loňského rozpočtu Praha převedla do letošního plánu oprav 400 milionů korun, které nestihla loni utratit. Od státu Praha v rámci peněz určených na likvidaci povodňových škod získala 550 milionů korun.

Město bude z peněz financovat nové projekty a také dokončí opravy, které začaly v minulém roce. Z nich by podle materiálu měly být letos dokončeny všechny. Mezi opravami jsou rekonstrukce vodovodních řadů například v Praze 5, 8, 9 a 14. Letos budou opraveny i železobetonová komora vodojemu v Praze 5 a akumulační komora vodojemu v Praze 6.

Do Prahy přiteče ročně přes 100 milionů metrů krychlových vody, z toho 73 procent je z nádrže Želivka. Na distribuci vody má Praha uzavřenou smlouvu se společností Veolia, pod kterou spadá PVK, do roku 2028.

 
 
Reklama