Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Prodej vody se může vrátit zpět do společnosti Vodovody a kanalizace Zlín, a.s. (VaK).

Cíl CCC je dostat prodej vody zpět do VaKu. Vzniká tím možnost získat peníze z EU ve výši 300-400 mil. korun. Možnost zachovat solidární ceny vody a po konsolidaci VaK snížit cenu vody na úroveň ostatních vodáren ve Zlínském kraji. Investice do sítí bude financovat vodárna a ne obce.

Společnost Compas Capital Consult, s.r.o. (CCC), spolu s některými městy a obcemi, 14 let brání právními kroky společnost VaK proti tunelování. V roce 2014 potvrdil Krajský soud v Brně neplatnost valné hromady 30.4.2004, na základě které byl z VaKu protiprávně vyveden prodej vody a zisky z ní, na soukromý subjekt. Do konce roku by mělo proběhnout jednání u Vrchního soudu v Olomouci.

Problém není koncern, ale politici, kteří pro něj tajně pracují. Slibovali růst vodného a stočného o inflaci, dotace z EU a financování investic na místo měst a obcí koncernem. Všechno je jinak. Cena vodného a stočného je nejdražší ze všech velkých vodáren ve Zlínském kraji. Okolní vodárny zůstaly v rukou měst a realizují stamilionové investice spolufinancované z dotací z EU. VaK díky privatizaci o možnost získat dotace z EU přišel. Je přitom jasné, že koncern může navrhovat cokoliv, ale dokud ho politici do vodárny nepustí, nevyinkasuje z vody ani korunu.

Vedení Vaku manipuluje léta se zastupiteli a veřejností. Neposkytuje úplné a přesné informace. Mezi zastupitele se tak šíří falešné obavy. V obavách žije i náměstek primátora SMZ p. Dufek, který rovněž nedostal od vedení VaKu pravdivé informace a díky tomu z nevědomosti šíří mezi zastupitele strach. „Rozsudek soudu může vést k likvidaci VaKu, protože nebude z čeho vrátit předplacené nájemné ve výši 100 mil. korun.“ Toto by nikdy nemohl říct, kdyby věděl pravdu. VaK má na účtu 33 mil. korun a v okamžiku, kdy VaK provozuje svou infrastrukturu, tak při zachování cen vody, inkasuje zisk 91,7 mil. korun za pouhý jeden rok! Jakýkoliv další zisk může investovat do svých sítí a nemusí si brát úvěry u bank či koncernu!

CCC se proto rozhodlo zpřístupnit zastupitelům a veřejnosti na Zlínsku rozhodnutí soudů a připravilo pro zastupitele i veřejnost sérii expertních přednášek na téma „Rozhodnutí soudů a převzetí prodeje vody zpět do rukou VaKu, resp. měst a obcí. Výhody vrácení vodárny pro města a spotřebitele. Možnost čerpání dotací, inkasa zisků a z nich financování investic, cena vody jako u okolních vodáren v rukách měst.“

Bližší informace najdete na www.vodalidem.cz/soud-zlin/

 
 
Reklama