Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podlahové odtoky - neviditelní specialisté

Každý odtokový systém má své charakteristické znaky. V opačném smyslu to znamená: Každý problém má optimální řešení.

Každý, kdo někdy stavěl nebo rekonstruoval, se při hledání správné varianty odvodnění seznámil s celou řadou možností. Různé prostory v domě vyžadují různá řešení. Jiná jsou zařízení pro odtok vody z koupelny, jiná jsou vhodná pro rekonstrukce a jiná zase pro odvodnění terasy nebo sklepa.

Bezbariérové sprchy v úrovni podlahy vyžadují výkonné odtoky
Hlavové, stěnové nebo ruční sprchy: nejen ve wellness centrech, ale i ve vaší koupelně může být sprchování dokonalým zážitkem. Důležité však je, aby právě u bezbariérových sprch mohla voda rychle a bezpečně odtékat. Koupelnové odtoky renomovaných výrobců dosahují výkonu až 1,2 litru za sekundu. Příkladem takového výkonného odtoku je Advantix Top od firmy Viega.

Obecně jsou odtoky vybaveny buď kolmým, nebo vodorovným základním tělesem. To znamená, že vodu odvádějí přímo podlahou nebo do strany. Jestliže je přitom odtok umístěn ve středu podlahové sprchy nebo se decentně skrývá v rohu, hovoříme o bodovém odvodnění.

Alternativou jsou sprchové žlábky, které se montují volně do prostoru nebo ke stěně. Tomu se říká lineární odvodnění. Umějí odvést až 1 litr vody za sekundu a dodávají se s flexibilním rámem nebo v provedení Basic bez rámu.

Odtokový žlabOdtoky pro balkon a terasu musí zvládnout velké množství srážkové vody. Navíc musí být připraveny pro dodatečnou instalaci zápachové uzávěry. (Foto: Viega)

Rekonstrukce: rozhoduje stavební výška
Již delší dobu se v západní Evropě staví méně nových domů. O to víc jich modernizuje. Stavební průmysl se tomuto trendu přizpůsobuje a nabízí speciální možnosti řešení odvodu vody právě v renovovaných koupelnách, které jsou charakteristické omezeným instalačním prostorem a nízkou stavební výškou. Mimořádně plochý koupelnový odtok Advantix firmy Viega má konstrukční výšku pouhých 70 milimetrů a je vhodný i pro specifické podmínky, například pro osazení do dřevěných konstrukcí.

Správná odtoková technologie pro balkon a terasu
Vysoká bezpečnost a odolnost vůči vysokému zatížení – to je alfa a omega správného odvádění vody z balkonů a teras. Při výběru odtoku je důležité vědět, jak bude utěsněn. Použít je možné buď izolační pásy, nebo tekutou hydroizolaci. Systém Advantix nabízí kompletní řešení, u kterého lze použít oba způsoby utěsnění.

Nezapomeňte na sklep
Ve sklepě a v technických místnostech se voda obvykle vyskytuje jen v malém množství a po krátkou dobu. Prioritní tedy není vysoký odtokový výkon. Důležité je spíše to, aby sklepní odtoky měly co nejmenší konstrukční výšku. Často se totiž osazují přímo do betonové základové desky bez přídavného utěsnění. Pro tento účel je vhodný například sklepní odtok „Kellermeister“. Díky odnímatelnému lapači nečistot a výškově přestavitelnému a otočnému plastovému roštu představují tyto odtoky Viega skutečně mistrovské řešení odvodnění sklepa.


Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.

 
 
Reklama