Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Spotřeba pitné vody v Plzni klesne meziročně o dalších sedm pct

Letošní spotřeba pitné vody v Plzni klesne meziročně o dalších sedm procent. Méně spotřebovaly hlavně podniky a služby, odběr v domácnostech klesl jen o dvě procenta.


Důvodem je hlavně zdražení vody o 34 procent a úspory odběratelů. ČTK to řekl náměstek ředitele Vodárny Plzeň Jan Kretek. Odběr snížily hlavně velké podniky. "Pokud to zlehčím, tak dnes jsou pro nás jedněmi z nejzajímavějších klientů obchodní centra. Například Tesco a Globus jsou mezi prvními 20 největšími. Přitom dříve to byly výrobní závody jako Prazdroj a teplárna," uvedl Kretek.

Podle ukončeného roku 2010, který se bude minimálně lišit od letoška, je první v odběru s 900.000 metry krychlovými vody ročně Plzeňská teplárenská, následují se zhruba třetinou fakultní nemocnice, bytové družstvo Škodovák, město Plzeň, Vězeňská služba, Masokombinát Plzeň, bytové družstvo Plzeň-sever, Plzeňská energetika a univerzita. Dříve největší klient, Plzeňský Prazdroj, bral před pěti lety téměř dva miliony metrů krychlových a loni jen 200.000 metrů krychlových. Využívá své vrty a bere vodu z teplárny.

Domácnosti, které před rokem 1989 odebíraly kolem 200 litrů na osobu a den, dnes spotřebují mírně pod 100 litrů. Už několik let klesá spotřeba lidí o dvě tři procenta ročně. "Můžeme se domýšlet, co se stane příští rok, ale spotřeba 90 až 100 litrů se považuje za hygienickém minimum," uvedl Kretek. Voda v Plzni zdraží od ledna o dalších 18 procent. Vazba na cenu, a tedy na ekonomiku, je podle něj zřetelná v každé zemi. Bohatá země, jako je Německo, má dlouhodobě spotřebu 130 až 150 litrů. Domácnosti nyní spotřebovávají 65 až 70 procent vyrobené pitné vody v Plzni, po řadu minulých let to přitom bylo 50 ku 50. To byl také důvod, proč byla dlouho v Plzni příznivá cena vody. Úspora je opravdu vidět u větších odběratelů, uvedl Kretek. Před krizí byla spotřeba větší.

Podle náměstka zdražují od ledna všechny vodárenské podniky. Hlavně proto, že si musejí vytvářet zdroje na obnovu infrastruktury. Vodárenství má až 80 procent fixních nákladů. V kalkulaci ceny tvoří 50 procent nájemné, které Vodárna Plzeň odvede městu. Dalšími náklady jsou spotřeba surové vody z řeky, chemikálie, energie, náklady na údržbu a opravy a mzdy. "Variabilní náklady, s nimiž můžeme hýbat, tvoří 20 až 25 procent. Při poklesu spotřeby se tak musí fixní náklady rozpočítat na menší základnu," dodal.

 
 
Reklama